Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Επεισόδιο ιαπωνικών F-15J με κινεζικό α/φος ναυτικής συνεργασίας πάνω από τα Senkaku

Παραλίγο αερομαχία στη νότια κινεζική θάλασσα τα ξημερώματα σήμερα όταν κινεζικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας παραβίασε τον ιαπωνικό εναέριο χώρο πάνω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή των νησιών Senkaku.
Με την είσοδο του κινεζικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας ιαπωνικά δόθηκε εντολή σε δύο ιαπωνικά μαχητικά F-15J που βρίσκονταν σε ετοιμότητα (readiness) να απογειωθούν αμέσως προς αναχαίτιση του κινεζικού αεροσκάφους. Τα ιαπωνικά F-15J εντόπισαν το κινεζικό αεροσκάφος ένα SH-5  και το αναχαίτισαν προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Το κινεζικό αεροσκάφος εντοπίστηκε πάνω από νησί Uotsuri –μέρος του συμπλέγματος των νήσων Senkaku όπως τα ονομάζουν οι Ιάπωνες ή Diaoyu  όπως τα αποκαλούν οι Κινέζοι- στις 11:06 το πρωί τοπική ώρα (6πμ ώρα Ελλάδας). .
Ο γραμματέας του ιαπωνικού κυβερνητικού συμβουλίου  Osamu Fujimura επιβεβαίωσε το γεγονός λέγοντας πως ένα αεροσκάφος το οποίο ανήκει στην Διοίκηση Ωκεανών της Κίνας (China State Oceanic Administration) παραβίασε τον ιαπωνικό εναέριο χώρο πάνω από την Okinawa και κοντά στα νησιά Senkaku, το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου, εκφράζοντας την λύπη και την απογοήτευση της ιαπωνικής κυβέρνησης για το γεγονός.
Από την πλευρά η Κίνα απέρριψε το ιαπωνικό διάβημα που έγινε αμέσως μετά καλώντας την Ιαπωνία να απόσχει από ενέργειες όπως η είσοδος σε θαλάσσιες περιοχές και τον εναέριο χώρο κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά στη ανατολική κινεζική θάλασσα, ύστερα από το διπλωματικό διάβημα του Τόκιο στο Πεκίνο για την είσοδο κινεζικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hong Lei δήλωσε πως η πτήση του κινεζικού αεροσκάφους, που προκάλεσε την απογείωση F-15 από την Ιαπωνία ήταν απόλυτα κανονική και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και συνθήκες και ότι η απογείωση F-15J και η αναχαίτιση του κινεζικού αεροσκάφους εντός κινεζικού εναέριου χώρου, όπως ανέφερε, ήταν μια ακόμη εκδήλωση της επιθετικής πολιτικής της Ιαπωνίας. .
Το επεισόδιο κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό -παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα δε θα θεωρείτο ως τέτοιο καθώς έχουμε "συνηθίσει" στις εκατοντάδες παραβιάσεις του Εθνικού μας Εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη- αλλά για τους Ιάπωνες  είναι η πρώτη παραβίαση του εναέριου χώρου τους  από την Κίνα, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση ΝΗΚ.

"Είναι η πρώτη παραβίαση του εναέριου χώρου μας από κινεζικό αεροσκάφος από όσο μπορώ να θυμηθώ", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου ΄Αμυνας
Η παραβίαση συνιστά μια νέα κλιμάκωση από πλευράς Κίνας με την αποστολή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές δε θα αργήσει η ώρα που η Κίνα θα συνοδεύει αεροσκάφη ναυτικής παρατήρησης με δικά της μαχητικά και σε αυτή την περίπτωση ένα πραγματικά «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο Αεροποριών  μπορεί να μην είναι μακριά.

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου