Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μάκρο και Bernanke χάρισαν κέρδη στη Wall Street

Dow13.900,13115,96 0,84%  



  Nasdaq3.129,6513,40 0,43%  

Η Wall Street χθες
Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεπερνώντας τις ανησυχίες για το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία στο θετικό κλίμα που διαμόρφωσαν τα ενθαρρυντικά μάκρο αλλά και η δέσμευση του προέδρου της Federal Reserve, Ben Bernanke ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίζει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 116 μονάδες ανακτώντας μέρος των χθεσινών απωλειών καθώς ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke υπερασπίστηκε στο Κογκρέσο την υφιστάμενη πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Μιλώντας στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας ο πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που εφαρμόζει για την τόνωση της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη για την ευρύτερη οικονομία εξακολουθούν να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Η Fed παίρνει "πολύ σοβαρά" τους πιθανούς κινδύνους από τις πολιτικές που εφαρμόζει ιδίως όσον αφορά το ενδεχόμενο να τροφοδοτήσει την υπερβολική ανάληψη κινδύνου, υπογράμμισε ο Bernanke και πρόσθεσε: "μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει το δυνητικό κόστος της αυξημένης ανάληψης κινδύνου σε ορισμένες αγορές να ξεπερνά τα οφέλη από την προώθηση μιας ισχυρότερης οικονομικής ανάκαμψης και μιας ταχύτερης ενίσχυσης της αγοράς εργασίας".

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα για την αμερικανική αγορά κατοικίας αλλά και για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τον κλάδο της μεταποίησης αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 115,90 μονάδες (0,84%) κλείνοντας στις 13.900,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 13,40 μονάδων (0,43%) και έκλεισε στις 3.129,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,00 μονάδων (0,61%) κλείνοντας στις 1.496,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Home Depot κλείνοντας στα 67,56 δολ. με άνοδο 3,64 δολ. ή σε ποσοστό 5,69%. Ακολούθησαν η Hewlett-Packard με κέρδη 3,78% και κλείσιμο στα 19,79 δολ. και η Intel, η οποία έκλεισε στα 20,58 δολ. με άνοδο 1,73%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η UnitedHealth Group (-0,47%), η Cisco Systems (-0,25%) και η Merck (-0,24%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

H Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,03 δολ. ή σε ποσοστό 2,40% και έκλεισε στα 1,28 δολ.

Στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις της ημέρας, ανέκαμψε το Φεβρουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη με τα νοικοκυριά να εμφανίζονται πιο αισιόδοξα για τις μελλοντικές συνθήκες στην αγορά εργασίας και τα εισοδήματα τους, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το ιδιωτικό ερευνητικό κέντρο Conference Board ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 69,6 μονάδες το Φεβρουάριο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 58,4 μονάδων τον Ιανουάριο. Ο δείκτης βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2012. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 62,0 μονάδες.

Την ίδια στιγμή επέστρεψε στην ανάπτυξη το Φεβρουάριο ο μεταποιητικός κλάδος της περιοχής κεντρικού Ατλαντικού των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve Bank of Richmond σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών της Richmond Fed σκαρφάλωσε στις 6 μονάδες το Φεβρουάριο έχοντας διολισθήσει στις -12 τον Ιανουάριο από 5 το Δεκέμβριο. Μεγέθη πάνω από το μηδέν δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Θετικά ήταν και τα στοιχεία που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά κατοικίας.

Ειδικότερα, οι τιμές ακινήτων στις 20 μεγαλύτερης μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ σημείωσαν το Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από τον Ιούλιο του 2006. Ο σχετικός δείκτης Case-Shiller για τις 20 μεγαλύτερες περιοχές αυξήθηκε 6,8% ξεπερνώντας οριακά τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που προέβλεπαν άνοδο 6,7%.

Ο αντίστοιχος δείκτης για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές αυξήθηκε 5,9% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2011.

Σε σύγκριση με το Νοέμβριο οι τιμές τόσο στις 20 όσο και στις 10 μεγαλύτερες περιοχές αυξήθηκαν 0,9% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

Για το τέταρτο τρίμηνο οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 2% ενώ για το σύνολο του έτους 7,3%.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Housing Finance Agency, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν άνοδο 0,6% το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, ενώ από ένα χρόνο νωρίτερα σκαρφάλωσαν 5,5%.

Για το δ΄ τρίμηνο τα στοιχεία της FHFA έδειξαν ότι οι τιμές ενισχύθηκαν 1,4% και αυξήθηκαν σε 38 πολιτείες και την Ουάσινγκτον.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαία βάση των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών σημείωσαν τον Ιανουάριο οι πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το  υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων αυξήθηκαν 15,6% σε σχέση με το Δεκέμβριο στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 437.000. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις παρουσίασαν άνοδο 29%.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 3% στις 380.000.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η JPMorgan Chase ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο εξοικονόμησης 1 δισ. δολ. το οποίο περιλαμβάνει μείωση των υπαλλήλων στον τομέα λιανικής τραπεζικής  φέτος κατά περίπου.

Στα αποτελέσματα της ημέρας η Macy΄s, ανακοίνωσε σήμερα πτώση κερδών και αύξηση πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης.

Ειδικότερα, η αλυσίδα λιανικών πωλήσεων ανακοίνωσε κέρδη 730 εκατ. δολ., ή 1,83 δολ. ανά μετοχή, από 745 εκατ. δολ., ή 1,74 δολ. ανά μετοχή, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 7,2% στα 9,35 δισ. δολ.

Εξαιρουμένων των έκτακτων γεγονότων τα ανά μετοχή κέρδη σημείωσαν άνοδο στα 2,05 δολ. από 1,7 δολ.

Από τη μεριά τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή 1,99 δολ. και έσοδα 9,3 δισ. δολ.

Αύξηση κερδών 31% κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο η Home Depot στα 1,02 δισ. δολ., ή 68 cents ανά μετοχή από 774 εκατ. δολ., ή 50 cents ανά μετοχή. Την ίδια περίοδο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 13,9% στα 18,25 δισ. δολ.

Από τη μεριά τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή 64 cents και πωλήσεις 17,7 δισ. δολ.

Η διοίκηση της Home Depot ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 34% στα 39 cents ανά μετοχή και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 17 δισ. δολ.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου