Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Κύπρος:Ανακοινώθηκε το νέο Υπουργικό σχήμα


Λευκωσία: Στην ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου προχώρησε σήμερα, Τετάρτη, ο νέος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, Χρήστος Στυλιανίδης. Η ανακοίνωση έρχεται τρεις μόλις ημέρες μετά την εκλογή Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα και το έργο των νέων υπουργων αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολο, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία του κράτους.
Υπουργός Εξωτερικών: Ιωάννης Κασουλίδης
Υπουργός Οικονομικών: Μιχάλης Σαρρής
Υπουργός Εσωτερικών: Σωκράτης Χάσικος
Υπουργός Άμυνας: Φώτης Φωτίου
Υπουργός Παιδείας: Κυριάκος Κενεβέζος
Υπουργός Συγκοινωνιών: Τάσος Μητσόπουλος

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε Υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού. Υπουργός αναλαμβάνει ο Γεώργιος Λακκοτρύπης
Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Νίκος Κουγιάλης
Υπουργός Εργασίας: Χάρης Γεωργιάδης
Υπουργός Δικαιοσύνης: Ιωνάς Νικολάου
Υπουργός Υγείας: Πέτρος Πετρίδης

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω: Κωνσταντίνος Πετρίδης
Επίτροπος Προεδρίας για θέματα αποδήμων και θρησκευτικών ομάδων: Καίτη Κληρίδου
Επίτροπος Περιβάλλοντος: Ιωάννα Παναγιώτου
Επίτροπος Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας: Εμανουέλλα Μουσιούττα Λαμπριανίδου
Διευθυντής Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας: Παναγιώτης Αντωνίου

Ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η νενομισμένη διαβεβαίωση των νέων Υπουργών θα δοθεί την Παρασκευή 1η Μαρτίου στις 11:00 το πρωί.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η δεξίωση για το διπλωματικό και προξενικό Σώμα και τους άλλους αξιωματούχους του κράτους.

Τέλος, η καθιερωμένη δεξίωση για το κοινό, τα έξοδα της οποίας, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, θα επωμιστεί προσωπικά ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.

Απόλυτα ευτυχής ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος σε σχέση με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

«Απόλυτα ευτυχής», δήλωσε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι «υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο όλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν και να υλοποιήσουν».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επομένη της εκλογής του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να καθορίσει την πολιτική της, που να είναι προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λύσης αποδεκτής και από τους Ελληνοκύπριους, και μετά να διερωτάται ποια θα είναι η δική μου πολιτική».

«Η δική μου πολιτική», συνέχισε, «θα είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ε/κ σε μια λύση η οποία δεν θα παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τ/κ».

Απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το πρόσωπο που θα διοριστεί στη θέση του διαπραγματευτή είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου. «Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, σε μια νέα νοοτροπία. Θα υπάρχει συλλογικότητα και θα υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός εις όσα απαιτούν τη διαχείριση των μεγάλων εθνικών θεμάτων», ανέφερε.

Για την οικονομία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το Σάββατο ενδέχεται να έχει νέα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, προ της μεταβάσεώς του στο Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα. Απαντώντας σε ερώτηση για την εικόνα που έχει για την οικονομία μετά και από την ενημέρωση που είχε από τον απερχόμενο Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή είπε ότι «δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με την οικονομία, δηλαδή τι οφείλει το κράτος, είτε από δημόσια δάνεια, είτε από υποχρεώσεις που έχει».

«Θα τα χειριστούμε», ανέφερε, «κατά τρόπο αποτελεσματικό και ιδιαίτερα κατά τρόπο που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι στη δημιουργία περισσοτέρων».

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες για απόκρουση των κατηγοριών σε βάρος της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση ότι «το κλίμα σταδιακά διαφοροποιείται».

«Είναι όμως μια πράξη εκ των ων ουκ άνευ που πρέπει να γίνει για να εξουδετερωθούν όλες αυτές οι προβαλλόμενες αντιδράσεις από τους όποιους προβάλλονται και στη συνέχεια η διαβεβαίωση που έχω είναι ότι θα τύχουμε της πλήρους αλληλεγγύης των εταίρων μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν τα νομοσχέδια για τη δημιουργία υφυπουργείων θα κατατεθούν στη Βουλή εντός Μαρτίου, απάντησε καταφατικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου για να γίνουν και οι ανάλογοι διορισμοί.

«Θέλουμε ένα λειτουργικό κράτος, ένα κράτος το οποίο να μπορεί να συμμετέχει στην ΕΕ ενεργά, αλλά την ίδια ώρα να μετατραπεί και σε ένα απόλυτα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος», είπε.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου