Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ατέλειωτες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Στις 11 (ώρα Ελλάδος) ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες διακόπτονται για δύο ώρες. Κι ενώ η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επρόκειτο να ξαναρχίσει στη μία ώρα Ελλάδας, μέχρι τη μία και μισή οι επίσημες διαβουλεύσεις δεν είχαν ξεκινήσει.
Από το πρωί, το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών επιχειρείται να γεφυρωθεί με συνεχείς άτυπες διαβουλεύσεις, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία και να εγκριθεί ο προϋπολογισμός της Ένωσης για την περίοδο 2014-2020.


Νωρίτερα διακινήθηκαν πληροφορίες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να καταλήγουν σε κατ' αρχήν συμφωνία πάνω στο νέο - συμβιβαστικό - σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy και το οποίο φθάνει συνολικά τα 960 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 27 ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν αρχικά στο συνολικό ποσό του προϋπολογισμού, που καθορίζει τις κοινοτικές δαπάνες για την περίοδο 2014 - 2020 σε 960 δισ. ευρώ και τις δεσμεύσεις πληρωμών και 908,4 δισ. ευρώ σε πληρωμές. Ειδικά το δεύτερο φαίνεται να λειτουργεί συμβιβαστικά μιας και ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμενε - με δικό του σχέδιο - να μειωθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός στα 943 δισ ευρώ.

Την ίδια ώρα, μάχη προκειμένου οι χρηματοδοτικές απώλειες για την Ελλάδα στα κονδύλια και στις αγροτικές επιδοτήσεις για το διάστημα 2014 - 2020 να είναι οι μικρότερες δυνατές δίνει η ελληνική αντιπροσωπεία. Κατά την επταετία 2007 - 2013, η χώρα μας έλαβε περίπου 20,4 δισεκατομμύρια από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, ποσό που προβλέπεται να μειωθεί έως και τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου