Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκία: ένα κτήνος σε κλουβί ή “το ποντίκι που βρυχάται”;

διαιρεμένη ΚύπροςΤου Ν.Καραβαζάκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να δηλώνει πως «δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία» και πως η Ε.Ε δεν θα έπρεπε να την είχε εντάξει στους κόλπους της!
Ο τούρκος πρωθυπουργός στην ομιλία του που πραγματοποίησε σε πανεπιστήμιο στην Βουδαπέστη δήλωσε πως «η Ε.Ε παρόλο που οι ελληνοκύπριοι δεν δέχθηκαν το σχέδιο Ανάν επιβράβευσε τους ελληνοκύπριους και τους έκανε μέλος της Ε.Ε αυτό που είναι δυνατόν, τι είδους ιδεολογική προσέγγιση είναι αυτή; Τώρα η Ε.Ε προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την οικονομία των ελληνοκυπρίων που χρεοκόπησε και έτσι πληρώνει τίμημα».
Ο Ερντογάν δεν δίστασε να δηλώσει πως «δεν υπάρχει κράτος Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς δεν το αναγνωρίζουμε.» Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απείλησε την Ε.Ε. και τόνισε πως σε περίπτωση που συνεχίσει την άρνηση της να εντάξει την Τουρκία στους κόλπους της, η Άγκυρα θα επανεξετάσει τη στάση της. «θα περιμένουμε ως ένα σημείο.
Μετά θα αποφασίσουμε κι εμείς» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «εμείς θα προσθέσουμε οικονομική δύναμη». http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=112990071
Παρατηρήσεις:
  1. Η δήλωση αυτή αποτελεί απάντηση σε όλα τα φληναφήματα περί “ελληνοτουρκικής φιλίας, συνεργασίας και συγκυριαρχίας”, της εγχώριας ”διεθνιστικής-πολυπολιτισμικής” νομενκλατούρας κάθε κομματικής και ιδεολογικής παράταξης.
  2. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη ο πλήρης αφοπλισμός της ραγιάδικης υποτέλειας, η εξουδετέρωση του διαβρωτικού μηχανισμού στην εκπαίδευση και στην πολιτική. Η τουρκική πολεμική εμμονή, απομονώνει και αχρηστεύει τον ραγιαδισμό αφού αυτός αποδείχνεται αναποτελεσματικός και αποκαλύπτεται  διαβρωτικά διασπαστικός .
Επισημάνσεις:
  1. Είναι η πολλοστή φορά που η Τουρκία “δεν αναγνωρίζει” την κυπριακή Δημοκρατία. Τζούφιαλόγια που μόνον διεθνή πολιτική απομόνωση και γελοιοποίηση επιφέρουν. Προφανώς αποσκοπούν σε εσωτερική κατανάλωση και μόνον. Ήδη επιχειρεί και αυτή να συμμετάσχει στο κύκλωμα εμπορίας του κυπριακού φυσικού αερίου.
  2. Η Τουρκία αντικρύζει την εφιαλτική της προοπτική ανάδυσης του ανεξάρτητου κράτουςΚουρδιστάν.Με επακόλουθες απώλειες εδαφικές και οικονομικές. Όπως και πολιτικής ισχύος. Επίσης την ενθάρρυνση επόμενων αποσχιστικών κινήσεων άλλων καταπιεσμένων μειονοτήτων.
    Κούρδοι πολίτες
    Κούρδοι πολίτες
  3. Η Τουρκία έχει ήδη εμπλακεί στις εσωτερικές διαμάχες του ισλαμικού κόσμου, οπότε πρόκειται αυτές να εκδηλωθούν και στο έδαφός της με τις θρησκευτικές επικαλύψεις τους. Τα κύματα προσφύγων που συνωστίζονται πέριξ της είναι τα μέσα μεταφοράς “καμικάζι” κάθε προέλευσης και κατάληξης.
  4. Ήδη έχει εμπλακεί σε σοβαρότατη διένεξη με το Ισραήλ, τόσο για την φιλοϊσλαμική εξωτερική της πολιτική ( Παλαιστίνη, Ιράν ) όσο και για τις ηγεμονικές βλέψεις της στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα. Αποτελεί διαπιστωμένη απειλή και για την υδροδότηση του Ισραήλ.
  5. Οι πολυεθνικές της ενέργειας, μετέχουν σωρηδόν στα οικόπεδα της κυπριακής Α.Ο.Ζ.. Αυτές διαθέτουν την προστασία των ισχυρών κυβερνήσεων και των στρατιωτικών δυνάμεών τους αλλά και του ΝΑΤΟ. 
  6. Η Τουρκία έχει ανοικτές ιστορικές διαφορές με την Αρμενία που  δυναστεύεται από τον αλυτρωτισμό εδαφών της, πλαισιωμένη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη γενοκτονία του λαού της.
  7. Η υπερδύναμη Ρωσία ευρίσκεται σε κατάσταση υπεράσπισης της επιρροής της στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε ρήγμα στην κατεστημένη διάταξη συσχετισμών.
  8. Και η Κίνα επιδιώκει προσβάσεις για την εμπορική διέξοδό της στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Δεν είναι λοιπόν τελείως άστοχη η τουρκική επιθετικότητα; Δεν επιφέρει εντονότερη προσοχή σε βάρος της από όλους τους προαναφερθέντες διεθνείς παράγοντες;
Συμπερασματικά: Είναι τα αδιέξοδα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης εσωτερικά της Τουρκίας αλλά και η τεράστια ανασφάλεια της κυρίαρχης τάξης της από την ρευστή εντεινόμενη επικινδυνότητα στα σύνορα της γειτονικής χώρας, που προκαλεί τέτοιες πολιτικές ανοησίες. 
Ν.Καραβαζάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου