Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

3 ΣΤΟΥΣ 4 ΕΚΤΟΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ Γιατί και πώς αποστρατεύτηκαν Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ - Ποιοι είναι οι νέοι Αρχηγοί

Αποστρατεύτηκαν και οι τρεις Αρχηγοί Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και στην θέση τους τοποθετήθηκαν οι αντστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος διοικητής του 4ου ΣΣ, Α/ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, νυν υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Α/ΓΕΑ, Ε.Τουρνάς.
Μένει ο στρατηγός Μ.Κωσταράκος ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Οι αποφάσεις για τον Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη και τον Α/ΓΕΑ Δ.Τσαντηράκη ήταν αναμενόμενες. Για τον Α/ΓΕΣ Κ.Γκίνη για τους μη γνωρίζοντες η απόφαση ήταν έκπληξη γιατί είχε τοποθετηθεί το καλοκαίρι μετά την παραίτηση Ζιαζιά, αλλά μόνο για τους μη γνωρίζοντες.

Ο Α/ΓΕΝ, αν και άριστος αξιωματικός, που έχαιρε σεβασμού στον Κλάδο, παρά τον ανώμαλο τρόπο που είχε γίνει αρχηγός την 1η Νοεμβρίου 2011 με το τολιτικό πραξικόπημα των Γ.Παπανδρέου και Π.Μπεγλίτη, θα μπορούσε να μείνει αν δεν τους χρεωνόντουσαν δύο πολιτικά σφάλματα: Το πρώτο η συνέντευξη που είχε δώσει και αναφερόταν στο πεσμένο ηθικό του προσωπικού λόγω οικονομικής εξαθλίωσης και το δεύτερο μια συνέντευξή που ... ήθελε να δώσει (!) σε αμερικανική εφημερίδα εν όψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πολιτικά θεωρήθηκε "σοβαρό πρόβλημα". Είχε ενημερωθεί και ο Ε.Βενιζέλος και ο Φ.Κουβέλης για την αποστρατεία του και είχαν συμφωνήσει. Mάλιστα ο πρώτος είχε κάθε λόγο να αποστρατευθεί ο Κ.Χρηστίδης γιατί ήθελε να προωθήσει το νέο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Β.Αποστολάκη.
Ο Α/ΓΕΑ Δ.Τσαντηράκης αποστρατεύθηκε γιατί ήταν "ώριμος" για να βγάλει την στολή. Καλός και τίμιος αξιωματικός, αλλά κρίθηκε ότι η Αεροπορία χρειαζόταν "νέο αίμα" (η πτητική του εμπειρία περιοριζόταν στα Α-7 από μαχητικά αεροσκάφη). Εν πάση περιπτώσει κανείς δεν του προσάπτει τίποτα.
Ο Α/ΓΕΣ, Κ.Γκίνης δεν απέφερε τα προσδοκώμενα σε ένα Επιτελείο το οποίο έχει τεράστιες ανάγκες και απαιτήσεις σε ότι αφορά την αναδιάρθρωσή του. Οι κυβερνητικοί λένε ότι "Έχασε την ευκαιρία που του δόθηκε"...
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος έμεινε γιατί γενικά υπάρχει θετική αντίληψη ως προς την παρουσία του και το έργο του. Ο Ε.Βενιζέλος είχε εκφράσει αντιρρήσεις σε ότι αφορά την παραμονή του, αλλά τελικά εμεινε, καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλος "πήρε επάνω του" την παραμονή του.
Να πούμε ότι ο νέος Α/ΓΕΝ, Β.Αποστολάκης ήταν υπασπιστής του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου είχε αποστρατευθεί και επαναφέρθηκε στην ενεργό υπηρεσία από τον Ε.Βενιζέλο, ο οποίος και επέμεινε να γίνει Αρχηγός.
Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr

ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου