Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Εμπλοκή με τρόικα για απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων και κόκκινα δάνεια

Εμπλοκή με τρόικα για απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων και κόκκινα δάνεια
-Απαιτούν να φύγουν «εδώ και τώρα» 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.
 -Βέτο των δανειστών στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα με το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να βαθαίνει συνεχώς.
Παρά τις διαψεύσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή.
«Αγκάθι» παραμένει η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο καθώς η τρόικα δεν έχει πειστεί από τις διαβεβαιώσεις του Α. Μανιτάκη ότι μέχρι το 2015 θα έχει επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 150.000 αποχωρήσεων.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν αμετακίνητοι στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τροϊκανοί εκτιμούν πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί η πρόταση της κυβέρνησης, το οικονομικό πρόγραμμα «δεν θα βγει».
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς εκτιμά ότι το πρόγραμμα κινητικότητας μπορεί να επιτύχει τους στόχους.
Η τρόικα, που έχει στα χέρια της τον φάκελο που παρέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέχρι και το 2014. Οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες, έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.
Ωστόσο, το «μπαλάκι» πλέον πέφτει στα πειθαρχικά συμβούλια, καθώς δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις για τόσο μεγάλο αριθμό επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Έως την Κυριακή στις 15:00 το μεσημέρι που έχει προγραμματιστεί το επόμενο ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα δεν αποκλείεται να γίνει και νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Αντώνη Μανιτάκη.
Στην περίπτωση που δεν αλλάξουν άποψη για τις απολύσεις τότε θωρείται σίγουρο ότι αυτοί που θα κληθούν να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά» θα είναι οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι αναβλήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 18:00 το απόγευμα, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμα το επίμαχο θέμα.
Από το Μαξίμου ωστόσο επισημαίνεται πως ο Α. Σαμαράς θα καθίσει στο τραπέζι με τους τροϊκανούς αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών της τρόικας με τους υπουργούς.
Βέτο των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια
Εμπλοκή παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και με την πρόταση της κυβέρνησης για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».
Η τρόικα την χαρακτηρίζει «γενναιόδωρη» αν και αφορά την μειοψηφία των δανειοληπτών.
Το θέμα αναμένεται να ξανασυζητηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως επίσης και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23%. Για το συγκεκριμένο θέμα η τρόικα φέρεται να έδωσε αρνητική απάντηση στον υπουργό Οικονομικών.
Μετά από αυτές τις  εξελίξεις η τρόικα που σκόπευε να αναχωρήσει από την χώρα μας την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαρτίου αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή της.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου