Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τα τελευταία λόγια του Τσάβες πριν σβήσει... «Σας παρακαλώ μη με αφήσετε να πεθάνω!»(Βίντεο)

Από καρδιακή προσβολή «έφυγε» ο Ούγκο Τσάβες σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Σύμφωνα με δικούς του ανθρώπους, οι τελευταίες ώρες του Τσάβες ήταν δραματικές καθώς υπέφερε πολύ. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει πριν πεθάνει ήταν: ''Θέλω να ζήσω... Σας παρακαλώ μην με αφήσετε να πεθάνω...''», αναφέρει ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς της Βενεζουέλας. 


«Ο αγώνας συνεχίζεται. Ο Τσάβες ζει!» φώναζαν δυνατά δεκάδες χιλιάδες «τσαβίστας» οι οποίοι πορεύτηκαν πίσω από τη σορό του επί 14 χρόνια πρόεδρου της Βενεζουέλας, η οποία ήταν καλυμμένη στα μπλε, κόκκινα και κίτρινα χρώματα της εθνικής σημαίας της χώρας.


Τραγική φιγούρα η μητέρα του 58χρονου ηγέτη Elena Frias de Chavez η οποία έγειρε στο φέρετρο του γιου της, την ώρα που ο ιερέας διάβαζε μία προσευχή πριν ξεκινήσει η πομπή. Ο διάδοχος του Τσάβες, Νίκολας Μαντούρο, περπατούσε και αυτός μέσα στο πλήθος μαζί με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ένστολους στρατιώτες.

«Αισθάνομαι τόσο μεγάλο πόνο. Δεν θέλαμε ποτέ να δούμε τον πρόεδρό μας έτσι. Θα τον αγαπάμε για πάντα.», δήλωσε η 38χρονη σπιτονοικοκυρά του Τσάβες Yamile Gil.

Πολλοί εκ των οπαδών του Τσάβες δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, όσο το φέρετρο με τη σορό του 58χρονου ηγέτη μεταφερόταν από ειδικό απόσπασμα στρατιωτών με κόκκινους μπερέδες στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ τα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδια, τα οποία είχε ερμηνεύσει κατά καιρούς ο εκλιπών.

Το συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα θεωρείται από το πολιτικό στρατόπεδο του Τσάβες ως παράγοντας, ο οποίος μπορεί να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του διαδόχου του στην ηγεσία του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, στη μάχη για την προεδρία της χώρας.

Η σορός του Ούγκο Τσάβες θα εκτίθεται στο κτήριο της Στρατιωτικής Ακαδημίας από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, όταν και αναμένεται να γίνει η κηδεία.

Ηδη οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Ουρουγουάης έχουν φτάσει στη χώρα για να θρηνήσουν τον μεγάλο αριστερό ηγέτη.

«Η... λιγοστή εποχή μετά Τσάβες έχει ξεκινήσει» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας του Καράκας El Universal.

Για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Ούγκο Τσάβες η χθεσινή βραδιά ήταν η πρώτη χωρίς έναν ηγέτη, πατρική φιγούρα. Η επόμενη ημέρα φέρνει για όλους αβεβαιότητα.

Ο Ούγκο Τσάβες άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη, 5 Μαρτίου, σε ηλικία 58 ετών, έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο. Υπηρέτησε στην προεδρία της Βενεζουέλας επί 14 συναπτά έτη, δημιουργώντας στη διαδρομή πολλούς εχθρούς και φίλους.

Οι υποστηρικτές του υπογραμμίζουν την φιλολαϊκή πολιτική που ακολούθησε προς όφελος των φτωχών, η οποία στηρίχθηκε στα δημόσια έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, ενώ οι επικριτές του τονίζουν τον οικονομικό κρατισμό και την εχθρική του στάση προς τις επενδύσεις από το εξωτερικό.

Καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου έχει πλέον αναλάβει ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο, ο οποίος ήταν ο εκλεκτός του Τσάβες για να τον διαδεχθεί. Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου αναμένεται να προκηρυχθούν εντός 30 ημερών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη δηλώσει πίστη στον Μαντούρο, ενώ η κυβέρνηση έχει ζητήσει να αποφευχθούν οι ταραχές.


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου