Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η Αίγυπτος ακυρώνει την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο... Η κυβέρνηση Μόρσι βάζει την Τουρκία στο παιχνίδι.

Η Αίγυπτος ακυρώνει την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο
Με νομοσχέδιο που ενέκρινε η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα (Άνω Βουλή), η Αίγυπτος φέρεται να ακυρώνει τη συμφωνία που είχε υπογράψει το 2003 με την Κυπριακή Δημοκρατία, για την οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Το νομοσχέδιο κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2003 από την Κύπρο και το Ισραήλ, μπορεί να ακυρωθεί με βάση τις διεθνείς συνθήκες, επειδή η Αίγυπτος είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή.
Το πιο σημαντικό δε είναι ότι το νομοσχέδιο τοποθετεί την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος, στην οριοθέτηση των νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη.

Ο βουλευτής Καντέρ χαρακτηριστικά δήλωσε πως ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.
Πριν από ένα χρόνο και ο Λίβανος έθεσε θέμα ΑΟΖ στην Κυπριακή Δημοκρατία, απειλώντας να ακυρώσει τη μεταξύ τους συμφωνία του 2007. Αφορμή ήταν η έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου