Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος αναζητά λύση και το Χρηματιστήριο της Αθήνας... κατεύθυνση

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Τα νέα «επεισόδια» στο διεθνές… θρίλερ μεταξύ Λευκωσίας, Μόσχας, Βρυξελλών, Βερολίνου και Φρανκφούρτης συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Με «φόντο» το αδιέξοδο στο οποίο δείχνουν να έχουν περιέλθει οι επαφές μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, η αγορά βρίσκεται εν μέσω καταιγιστικής ειδησεογραφίας, «ζυγίζοντας» τα σενάρια που εξετάζονται -με ευθείες προεκτάσεις και για τις ελληνικές τράπεζες- για τον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου, την προειδοποίηση της ΕΚΤ περί διακοπής της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA, τις «βολές» της Ρωσίας περί επανεξέτασης των αποθεμάτων της σε ευρώ, αλλά και τις αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων από χώρες-μέλη της Ε.Ε. και των Βρυξελλών.


Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική αγορά κινείται μάλλον αμήχανα και χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Ωστόσο, δεν λείπουν από το ταμπλό επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, τόσο στους μη τραπεζικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μόνο εντός του Μαρτίου «μετράει» συνολικές απώλειες πάνω από 25%.

Από τα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης για τις κυπριακές τράπεζες, κανένα δεν δείχνει μέχρι στιγμής να έχει «προβάδισμα» ή να τυγχάνει ισχυρής πολιτικής στήριξης, σχολιάζει στο πρωινό της report η Beta Securities.

Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να ακολουθεί την ειδησεογραφία σχετικά με την Κύπρο, η οποία θα συνεχίσει να δίνει την τάση στο ταμπλό, όσο το ζήτημα παραμένει ανεπίλυτο, σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 930,02 μονάδες με οριακές απώλειες 0,06%. Κινούμενος με εναλλαγές προσήμου και σε εύρος διακύμανσης 11 μονάδων μέχρι στιγμής, ο Δείκτης έφτασε νωρίτερα να υποχωρεί έως 0,87% στις 922,63 μονάδες.

Για τον δείκτη των τραπεζών, με τις μετοχές των Τρ. Κύπρου και Cyprus PB να παραμένουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, τα κέρδη διαμορφώνονται σε 2,05% (έως 3,00% νωρίτερα) στις 130,66 μονάδες.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 8,1 εκατ. τεμαχίων αξίας 15,9 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 51 μετοχές κινούνται σε θετικό έδαφος, 50 υποχωρούν και 17 διαπραγματεύονται αμετάβλητες.

 
GD 931.0100.03%
ΟΓΚΟΣ: € 28,280,948.226



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου