Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ρώσοι αναλυτές: Η Μόσχα θα βοηθήσει την Κύπρο, αλλά σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους - Κατηγορούν τις Βρυξέλλες για τιμωρητική συμπεριφορά

Την εκτίμηση ότι η ρωσική πλευρά είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Κύπρο, αλλά σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, εξέφρασαν σήμερα Ρώσοι ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI, με θέμα «Κύπρος: Οι συνέπειες μιας αναπάντεχης απόφασης». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, συνδέοντας ομιλητές και δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα.


Από την πλευρά της Μόσχας, ομιλητές ήταν ο καθηγητής Βασίλι Σολοντκόβ, διευθυντής του Τραπεζικού Ινστιτούτου, ο καθηγητής Λέονιντ Γκριγκόριεβ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και σύμβουλος του Κέντρου Αναλύσεων της ρωσικής κυβέρνησης, και ο Αλεξάντερ Αποκίν, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Μακροοικονομικής Ανάλυσης. Στις Βρυξέλλες, καλεσμένος ομιλητής ήταν ο καθηγητής και ερευνητής του Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας.

«Η Ρωσία θέλει να βοηθήσει αλλά το πώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο» συμφώνησαν οι Ρώσοι οικονομολόγοι. Τόνισαν, μάλιστα, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους, αφήνοντας αιχμές ότι όλο αυτό το διάστημα η ρωσική πλευρά δεν είχε τη δέουσα ενημέρωση από τις Βρυξέλλες.

Οι Ρώσοι οικονομολόγοι επισήμαναν ότι η βοήθεια που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Ρωσία είναι μικρή μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, ενώ υπογράμμισαν την ανεπαρκή βοήθεια (10 δισ. ευρώ) από την πλευρά των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την επίλυσή του.

Εξάλλου, κατηγόρησαν τις Βρυξέλλες ότι με τις λύσεις, που προσφέρουν, παραβιάζουν τα δικαιώματα όλων των καταθετών. Πολύ περισσότερο, δε, επέκριναν την απόφαση του Eurogroup να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, κάνοντας λόγο για «απώλεια εμπιστοσύνης» και για «ασυνέπεια», και υπογράμμισαν πως με την επιλογή αυτή παραβιάζεται η εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο. Όπως σημείωσαν, η καταψήφιση από την κυπριακή Βουλή θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη και η κλιμάκωση του πανικού, προβλέψιμη.

Οι Ρώσοι οικονομολόγοι εκτίμησαν, επίσης, ότι η φυγή των καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες θα είναι πελώρια και αναπόφευκτη. Κατηγόρησαν τις Βρυξέλλες, γιατί με τους άστοχους χειρισμούς κλιμακώνεται μία κρίση που κανείς δεν επιθυμούσε, μόνο και μόνο για να δώσουν, όπως χαρακτηριστικά είπαν, ένα «καλό μάθημα», σ’ εναν φορολογικό παράδεισο και για να επαναφέρουν την τάξη στην Ευρώπη.

Στο ερώτημα αν η Ρωσία οφείλει να σώσει τους καταθέτες στην Κύπρο απάντησαν «ασφαλώς και όχι». Η Κύπρος είναι ένας φορολογικός παράδεισος και οι περισσότερες ρώσικες καταθέσεις στην Κύπρο είναι από φοροδιαφυγή. Να βοηθήσουμε την Κύπρο ναι, αλλά να βοηθήσουμε γενικά είναι θέμα μακροχρόνιας διαβούλευσης. Όπως επισημάνθηκε, τα 17 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η Κύπρος είναι ασήμαντο ποσό για τη Ρωσία. Ένα ανάλογο ποσό δάνεισε πρόσφατα η Ρωσία στην Κούβα. Όμως μια τέτοια βοήθεια είναι θέμα μακροχρόνιας διαβούλευσης και θέμα δεσμών με την Κύπρο, σημείωσαν οι Ρώσοι ομιλητές. Δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα, αλλά και πολιτικό.

Από την πλευρά των Βρυξελλών, ο Ζολτ Ντάρβας υπογράμμισε τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί οι κυπριακές τράπεζες, ενώ τόνισε ότι χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών, η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο θα ήταν μεγαλύτερη, και το κυπριακό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο.

Ωστόσο, ο αναλυτής του Bruegel, αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαίοι όφειλαν να είχαν προστατέψει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, κάτι το οποίο πρέπει να διορθώσουν στην επόμενη λύση που θα δώσουν για την Κύπρο.

Ο Ζ. Ντάρβας προέβλεψε ότι όταν θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, στις 26 Μαρτίου, η φυγή των καταθέσεων θα είναι αναπόφευκτη. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί.

Στο καταστροφικό σενάριο οι Κύπριοι να μη συμφωνήσουν με τους εταίρους τους στην ευρωζώνη, ο Ζ. Ντάρβας εκτιμά ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και η παραμονή της στην ευρωζώνη θα είναι αβέβαιη. Στην περίπτωση αυτή, οι κυπριακές τράπεζες θα στέρευαν και θα υποχρεώνονταν να επαναφέρουν την κυπριακή λίρα, με καταστροφικές συνέπειες για το ΑΕΠ της χώρας. Οι συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι σίγουρες, αλλά όχι απόλυτα προβλέψιμες, προσέθεσε ο Ζ. Ντάρβας. Όπως σημείωσε, η φυγή καταθέσεων από τις χώρες του Νότου προς τη Γερμανία, θα ήταν πολύ πιθανή.

Τέλος, ο Ζ. Ντάρβας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι εντός των επόμενων ημερών θα βρεθεί λύση για την Κύπρο και εκτίμησε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα αυξήσουν την οικονομική βοήθεια προς τη Μεγαλόνησο, κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, το οποίο, κατά τον Ζ. Ντάρβας, δεν θα γίνει.

ΠΗΓΗ newsit.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου