Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα

Ξεκίνησε στο Βατικανό η διαδικασία εκλογής του νέου ποντίφικα. Οι 115 καρδινάλιοι εισήλθαν στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, ψέλνοντας  τη Λιτανεία των Αγίων και ξεκίνησαν, με απόλυτη μυστικότητα, τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Πάπα.

Τα στοιχήματα «δείχνουν» δύο επικρατέστερους ως διαδόχους του Βενέδικτου του 16ου: τον αρχιεπίσκοπο Μιλάνου, Ανγκελο Σκόλα και τον Οντίλο Πέντρο Σέρερ από τη Βραζιλία.


Στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου παρατηρείται ενισχυμένη παρουσία καραμπινιέρων, αστυνομικών και για πρώτη φορά ανδρών της ιταλικής δασικής υπηρεσίας.

Οι καιρικές συνθήκες, πάντως, δεν ευνοούν την προσέλευση των πιστών, που κατά παράδοση παρακολουθούν την διαδικασία ανάδειξης του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου: αργά το πρωί άρχισε να βρέχει και μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για συνεχείς βροχοπτώσεις το επόμενο τριήμερο.



Ο Ανγκελο Σκόλα, 72 ετών, φέρεται να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων καρδιναλίων και ο 61χρονος Βραζιλιάνος αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο, Σέρερ, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αρεστός σε μεγάλος μέρος των υψηλόβαθμων κληρικών στο Βατικανό.

Τα δύο ονόματα φιγουράρουν στα περισσότερα άρθρα του διεθνούς Τύπου. Μάλιστα, ο Ιταλός αρχιεπίσκοπος , όπως υποστηρίζουν ιταλικά δημοσιεύματα, έχει οικολογική συνείδηση και για τις μετακινήσεις του προτιμά το ποδήλατο.

Πάντως, στο πρόσωπο του Σκόλα επικεντρώνεται η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ , αν και κανείς από τους δύο επικρατέστερους δεν συγκεντρώνει τα 2/3 των ψήφων (την απαραίτητη πλειοψηφία των 77 ψήφων ) για να εκλεγεί στο αξίωμα του Ποντίφικα.

Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται να αναδειχθεί ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και αουτσάιντερ από την Βόρειο ή τη Νότιο Αμερική, ακόμα και από την Αφρική.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η διαδικασία ανάδειξης του νέου Ποντίφικα δεν αναμένεται μαραθώνια καθότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κι έχουν πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία του Βατικανού πιέζουν ασφυκτικά για την κάλυψη της ...θέσης στην Αγία Έδρα. Δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα έχει νέο ηγέτη μέχρι αύριο το βράδυ.

Ο «επίτιμος ποντίφικας» Βενέδικτος Ιστ' θα παρακολουθήσει την όλη διαδικασία εκλογής του διαδόχου του από την παπική θερινή κατοικία Καστέλ Γκαντόλφο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη Ρώμη.

Το 58% των καρδινάλιων που συμμετέχουν στο κογκλάβιο όμως έχει επιλεγεί από τον Γερμανό θεολόγο και μέχρι πριν από δύο εβδομάδες προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας.


ΠΗΓΗ protothema





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου