Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η συνάντηση Σαμαρά - Τρόικας

Για τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης αναβλήθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα, που ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι συνθήκες, όπως προέκυπταν από τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας με τα υπουργεία, που βρίσκονταν σε εξέλιξη από το πρωί της Τρίτης, δεν ήταν ώριμες, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την ομάδα Τόμσεν.


Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πως η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται σε κάποια δυστοκία, αλλά απλώς σε διαδικαστικά θέματα.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών εκφράζεται βεβαιότητα για την καταβολή της δόσης του Μαρτίου και τονίζεται ότι τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, είναι αυτά που έθεσε η ίδια η ελληνική πλευρά προς τους εκπροσώπους των δανειστών και δεν σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Αντί της συνάντησης με την Τρόικα, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείτο σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Κύκλοι της κυβέρνησης αποδίδουν την αναβολή της συνάντησης στην καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας με τα υπουργεία, ωστόσο είναι φανερό ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.

«Δεν υπάρχει εμπλοκή. Κρίθηκε σκόπιμο να δώσουμε μία μέρα ακόμα στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας.

Αγεφύρωτο, πάντως, παραμένει το χάσμα Τρόικας - υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις σημερινές συσκέψεις των τεχνικών κλιμακίων, η Τρόικα δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς για 48 δόσεις, επιμένοντας στις 36.

Το θέμα παραπέμφθηκε στην -αναβληθείσα, τελικά- συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα, ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέσω e-mail.

Χωρίς δηλώσεις, δε, ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τους επικεφαλής της Τρόικας, το μεσημέρι της Τρίτης.


Ακόμη, είναι ανοικτό το θέμα της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013, όπως ζητά η Τρόικα, ή της αντικατάστασής του από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που προτείνει η κυβέρνηση και οι αρχηγοί των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης.

Ανοικτό όμως είναι και το θέμα της ρύθμισης των δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία όπως και της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. 

Η Τρόικα δεν εμπιστεύεται τις δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και γι' αυτό ζητά επέκταση του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Για τα θέματα αυτά, όπως και για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, υπήρξαν χθες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Οι δύο αρχηγοί επιμένουν στο να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, ενώ ο κ. Βενιζέλος πρότεινε ακόμη και συνολική διαπραγμάτευση του κ. Σαμαρά στο επίπεδο της ΕΕ, κάτι όμως που δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος προτιμά να κλείσει με τη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κλιμακίου η συζήτηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις. 

Προηγήθηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και στους επικεφαλής της Τρόικας με τους αρμόδιους υπουργούς, όπως και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου