Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μέρκελ, Σόιμπλε, Ρέσλερ απαντούν στον Μπαρόζο Επιμένει το Βερολίνο στην πολιτική λιτότητας

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Μπαρόζο ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους και έχουν «απονομιμοποιηθεί»  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το Βερολίνο αντεπιτίθεται με «ομοβροντία πυρών».

Αντικειμενικός σκοπός της γερμανικής κυβέρνησης να πείσει ότι η λιτότητα είναι απαραίτητη για να μειωθούν τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου...

Πρώτη η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έσπευσε σήμερα να υποστηρίξει την σκληρή πολιτική της Γερμανίας, λέγοντας ουσιαστικά ότ ι το Βερολίνο κάνει χάρη στο Νότο που δεν αυξάνει τα επιτόκιά της η ΕΚΤ.


«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα», τόνισε η κυρία Μέρκελ σε μια σύνοδο του τραπεζικού τομέα στη Δρέσδη.

Λίγες ώρες αργότερα ήρθαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είπε ότι οι προειδοποιήσεις Μπαρόζο για την πολιτική λιτότητας είναι λανθασμένες.

Σύμφωνα με τον Ρέσλερ, η Γερμανία θα επιμείνει στο πρόγραμμα λιτότητας, κάτι που, όπως τόνισε, πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Τη δική του απάντηση στον πρόεδρο της Κομισιόν έδωσε σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αν και,όπως είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, κανείς δεν είναι κατά της ανάπτυξης, ωστόσο τόνισε ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνεχιστούν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα και ότι οι ισχύουσες συνθήκες επιτρέπουν την ευελιξία που χρειάζεται για την προσαρμογή στις οικονομικές εξελίξεις.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου