Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Σύνδεση-ρίσκο με την Τουρκία

Σύνδεση-ρίσκο με την Τουρκία
Από το 2019 που ο αγωγός TAP στο ελληνικό έδαφος θα υποδεχτεί τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από το Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν, η Ελλάδα γίνεται «αιχμάλωτη» της Τουρκίας, η οποία σαν προηγούμενη χώρα από την οποία θα διέρχεται το αέριο πριν μπει στην Ελλάδα, θα μπορεί κλείνοντας τις βάνες ροής να διακόπτει την παροχή του αερίου στην Ελλάδα.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Από το newsbomb

Αυτό σημαίνει ότι η σύνδεση με την Τουρκία λόγω αγωγού TAP περιέχει και το ρίσκο δυνατότητας εκβιασμού των Τούρκων με διακοπή του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς τη χώρα μας, σε περίπτωση κρίσης με την Ελλάδα.

Στο παρελθόν υπήρξε ανάλογο γεγονός, όταν οι Ουκρανοί λόγω σύγκρουσής τους με τους Ρώσους, που ελέγχουν ενεργειακά τη νοτιοανατολική Ευρώπη, έκλεισαν τις βάνες ροής φυσικούς αερίου παγώνοντας κυριολεκτικά μες στο χειμώνα πολλές χώρες της Ευρώπης και στερώντας από εκατομμύρια οικογένειες που χρησιμοποιούν στα σπίτια τους το αέριο σαν πηγή ενέργειας, ακόμα και τη δυνατότητα μαγειρέματος.
Αυτό το «αγκάθι» στην υπερπολύτιμη για την Ελλάδα κατασκευή του αγωγού TAP από τον Έβρο μέχρι τα αλβανικά σύνορα, προσπαθούν ήδη οι ελληνικές αρμόδιες νομικές και κυβερνητικές υπηρεσίες, να ξεπεράσουν στις επίσημες πλέον κρατικές συμβάσεις που θα υπογράψει η Ελλάδα με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες από όπου θα περάσει ο αγωγός (Τουρκία, Αλβανία, Ιταλία).
Ο αγωγός TAP θα είναι έτοιμος το 2019 οπότε θα υποδεχτεί τις πρώτες ποσότητες αερίου από το Σαχ Ντενίζ ΙΙ του δυτικού Αζερμπαϊτζάν και σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ η λειτουργία του αγωγού θα προσφέρει όφελος στην ελληνική οικονομία 17-18 δισ. ευρώ για τα επόμενα 50 χρόνια.
Θα απασχολούνται σε αυτόν 2.000-2.500 εργαζόμενοι και έμμεσα 12.000 εργαζόμενοι και επαγγελματίες (νομικοί, συντηρητές μετάλλων, φύλακες και λοιποί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου