Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Τ.Χατζηγεωργίου και Αν.Παπαδοπούλου τα είπαν στους Τούρκους - «Ή θα αποσύρετε τον στρατό σας είτε θα φύγετε ντροπιασμένοι»

Λευκωσία: Παρέμβαση στη 72η συνεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας στις Βρυξέλλες έκαναν Κύπριοι ευρωβουλευτές.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου υπέδειξε προς τους Τούρκους βουλευτές πως «θα χρησιμοποιήσετε τον νου σας και θα αποσύρετε τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία και να ενταχθείτε στην Ε.Ε. ή θα φύγετε ντροπιασμένοι! Γιατί δεν επιλέγετε τη λογική; Λέτε πως δεν ανοίγουν τα ενταξιακά κεφάλαια και καταγγέλλετε πως οι λόγοι είναι πολιτικοί. Αυτό το παραδεχόμαστε όλοι. Ο λόγος είναι πολιτικός. Είναι το Κυπριακό».

Σχετικά με τη λύση του κυπριακού προβλήματος, κάλεσε επίσης τους Τούρκους βουλευτές να απαντήσουν τι διαφορετικό προτίθεται να πράξει η Τουρκία προκειμένου η πρωτοβουλία που συζητείται πως θα προωθηθεί για το Κυπριακό τον Οκτώβριο, να μην καταλήξει πάλι σε αδιέξοδο.

Η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου ανέφερε πως η πρόθεση για άνοιγμα του κεφαλαίου 22 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να εκληφθεί από κανέναν σαν συγχωροχάρτι προς την Άγκυρα η οποία επιμένει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, να διατηρεί κατοχικό στρατό σε ένα κράτος-μέλος, αλλά και με υπέρμετρη βία να αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες τους εξεγερμένους στην πλατεία Ταξίμ και αλλού.

Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε πως για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και για να ανοίξουν νέα κεφάλαια όπως το 23 και το 24, που είναι διακαής επιθυμία της τουρκικής αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση της Άγκυρας με τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια που θέτει η Ε.Ε.. Πρέπει, επιτέλους, να εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, να τερματιστεί η τουρκική κατοχή.

Δεν μετέχει στην Επιτροπή η Ελ.Θεοχάρους


Για λόγους αρχής, όπως η ίδια ανέφερε, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους δεν συμμετέχει στις εργασίες της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Θεοχάρους, «οι υπουργοί του κ. Ερντογάν αλλά και ο ίδιος συμπεριφέρονται σκαιότατα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι υποβαθμίζουν τις εργασίες της 72ης Συνόδου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ. Αντί του επικεφαλής των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών, Εγκεμέν Μπαγίς, στέλνουν στη συνεδρίαση τον Μόνιμο Αντιπρόσωπό τους στις Βρυξέλλες, καθότι είναι ενοχλημένοι από την Ευρωβουλή, η οποία ζητά από την τουρκική κυβέρνηση το αυτονόητο: Να σεβαστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της».

Για τις εκβιαστικές απαιτήσεις για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, την ακύρωση της επίσκεψης της Επιτροπής Εξωτερικών στην Άγκυρα και ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης των διαμαρτυρομένων δημοκρατών Τούρκων και αντίστασης στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχής της Κύπρου που αποτελεί προσβολή για την ίδια την ΕΕ, η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως δεν μετέχει στις εργασίες της Μεικτής.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου