Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την πρόσβαση στον «Guardian»

Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος να σνομπάρει τον 29χρονο, αλλά ο πανικός για τις αποκαλύψεις δεν κρύβεται...

Ένα 24ωρο μετά την δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με εναν Αμερικανό χάκερ, οι HΠΑ μπλοκάρουν  την πρόσβαση των Αμερικανών χρηστών σε άρθρα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» που αναφέρονται στο «βαθύ λαρύγγι» των υποκλοπών, Εντουαρντ Σνόουντεν και αποκαλύπτουν το μυστικό πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).


Σύμφωνα με  εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού , ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Monterey County Herald», το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας διέκοψε την ηλεκτρονική πρόσβαση των χρηστών στην ειδησεογραφική κάλυψη  της υπόθεσης Σνόυντεν από την εφημερίδα που πρώτη αποκάλυψε την ταυτότητα του Αμερικανού πρώην κατασκόπου.

«Το μπλοκάρισμα της πρόσβασης των χρηστών σε διαβαθισμένα έγγραφα των ΗΠΑ είναι μία υπόθεση ρουτίνας για το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού υπό καθεστώς ανωνυμίας σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός.   

Στο μεταξύ ο Ισημερινός , σύμφωνα με  δημοσίευμα της ιστοσελίδας "Η Φωνή της Ρωσίας" που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο «Univision», υποστηρίζει ότι οι αρχές του Κίτο έδωσαν στον Αμερικανό Σνόουντεν έγγραφο με δικαίωμα εισόδου σε αυτή τη νοτιοαμερικανική χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τηλεοπτικού σταθμού, το έγγραφο έχει ημερομηνία 22 Ιουνίου και υπογράφεται από τον πρόξενο του Ισημερινού στο Λονδίνο, Φιντέλ Ναρβάες.

Επισήμως πάντως, ο Ισημερινός έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει ακόμη εξετάσει την αίτηση ασύλου του Σνόουντεν, ωστόσο η λατινοαμερικανική χώρα δήλωσε ότι οι εμπορικές της συμφωνίες με τις ΗΠΑ και η ανανέωσή τους ή μη δεν πρόκειται να επηρεάσουν την απόφασή της ξεκαθαρίζοντας ότι παραιτείται των προνομιακών δικαιωμάτων που έχει βάσει μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για να δείξει ότι προσεγγίζει βάσει αρχών το αίτημα του Σνόουντεν για άσυλο.

«Ο Ισημερινός δεν θα δεχθεί πιέσεις ή απειλές από κανέναν, ούτε θα δεχθεί να υποταχθεί σε αμιγώς εμπορικής λογικής συμφέροντα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Φερνάντο Αλβαράδο.

Τα σχόλια από την πλευρά του Κίτο  έρχονται μία ημέρα μετά την πρόταση του επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, να τιμωρηθεί ο Ισημερινός οικονομικά εάν προσφέρει άσυλο στον 30χρονο Αμερικανό.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου