Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση μιλάει για πλεόνασμα και η Τράπεζα της Ελλάδας για έλλειμμα

Η κυβέρνηση μιλάει για πλεόνασμα και η Τράπεζα της Ελλάδας για έλλειμμα. Θα πιστέψουμε την Τράπεζα της Ελλάδας. Μας φαίνονται πιο “οικεία” τα μαθηματικά του κ. Προβόπουλου. Μοιάζουν με εκείνα που είχαμε μάθει στο σχολείο. Οι γνωρίζοντες τα ενδότερα της κυβέρνησης, όμως, κάνουν
λόγο για μία διαφορετική εικόνα: “Θέλουν να πιάσουν τους στόχους, θέλουν να πάνε στην τελική ευθεία για την αναδιαπραγμάτευση”.

Σαν να λέμε ότι εργάζονται αυτή την στιγμή σε ένα και μόνο project κι ότι έχουν αφήσει στην άκρη όλα τα υπόλοιπα. Αν μη τι άλλο αυτή είναι μια τρανή απόδειξη ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικού προσωπικού. Δεν υπάρχουν άνθρωποι για να τρέξουν παράλληλα διάφορα projects κι ακόμη δεν υπάρχει ένα παραγωγικό μοντέλο λειτουργίας του δημόσιου τομέα, ούτε καν στο επίπεδο των γραφείων των υπουργών.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, θέλουν τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης να εργάζονται πάνω στο πλάνο της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, στο διάστημα που θα ακολουθήσει αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Το σενάριο, λοιπόν, μιλάει για κούρεμα της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ή ένα πιο σύνθετο μοντέλο που θα φέρει όμως το ίδιο αποτέλεσμα. Και με μοναδική προϋπόθεση, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, να έχουμε καταφέρει ορισμένα αποτελέσματα, όπως το περιβόητο πλεόνασμα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα μπορούμε να κατανοήσουμε τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν πιστέψει όσα τους έχουν υποσχεθεί στο εξωτερικό και έχουν πέσει με τα μούτρα για να κερδίσουν το στοίχημα. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Όχι μόνο διότι η εμπειρία έχει αποδείξει ότι σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει Plan B σε περίπτωση αποτυχίας, αλλά κι επειδή πίσω από το τυρί κρύβεται μία φάκα: Δεν πρόκειται να μας χαρίσουν χρήματα αν δεν υπογράψει και η αντιπολίτευση σε ένα νέο μνημόνιο. Αν θα το λένε μνημόνιο ή εθνικό σύμφωνο είναι δευτερεύον. Η ουσία είναι ότι δεν θα δώσουν άλλα λεφτά αν δεν εξασφαλίσουν την σύμφωνη γνώμη των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τι θα κάνουν τότε; Θα πάνε σε εκλογές με θέμα την νέα συμφωνία; Και τι πιστεύουν ότι θα συμβεί; Χάνουν την ουσία. Η προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο έφερε ένα νέο ιστορικό χαμηλό για τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα. Μία νέα εκλογική αναμέτρηση υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να έχει χειρότερα αποτελέσματα για τους ίδιους και ολέθρια για την χώρα.

Δεν είμαστε απαισιόδοξοι από άποψη. Τα γεγονότα μας αναγκάζουν να επισημαίνουμε διαρκώς τον κίνδυνο που υπάρχει μπροστά μας. Χρειάζεται η κυβέρνηση να αλλάξει γρήγορα ρότα και να εγκαταλείψει λογικές που έχουν έντονο μέσα τους το στοιχείο του τζόγου. Ο Θεός μπορεί να παίζει ζάρια, αλλά είναι ο Θεός. Οι θνητοί δεν έχουν εγγυήσεις. Κι όταν ακόμη πιστεύουν ότι τις έχουν εξασφαλίσει, αυξάνουν απλά τις πιθανότητές τους να μείνουν πανί με πανί.

Θανάσης Μαυρίδης
capital.gr

ΠΗΓΗ lougantina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου