Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Έχασε τα κέρδη που του χάρισε η Fed ο Dow Jones

Dow15.451,09-185,46 -1,19%  



  Nasdaq3.774,73-14,65 -0,39%  

H Wall Street χθες
Με τον Dow Jones να κλείνει στα χαμηλά ημέρας, καταγράφοντας απώλειες 185 μονάδων διαγράφοντας τα κέρδη που σημείωσε μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγορά ομολόγων, ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στην Wall Street την Παρασκευή.

Ωστόσο, παρά τις απώλειες και οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της  St. Louis Fed, James Bullard, σε συνέντευξή του δήλωσε πως θεωρεί πιθανή τη μείωση του προγράμματος τον Οκτώβριο και την παραχώρηση συνέντευξης τύπου από τον Ben Bernanke μετά τη λήξη της συνάντησης. Σε ομιλία που παραχώρησε αργότερα, ο Bullard τόνισε πως η συνεχιζόμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 θα αυξήσει την πιθανότητα μείωσης του προγράμματος.

Αντίθετα, η πρόεδρος της Kansas City Fed, Esther George, τόνισε πως η απόφαση της Τετάρτης εγείρει ανησυχίες για την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας λέγοντας πως δεν χρειάζονται επιπλέον αποδείξεις πως η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή και πως οι αγορές ενδέχεται να παρερμηνεύσουν το outlook ως αδύναμο.

Στο μέτωπο του ορίου χρέους η βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε με ψήφους 230 υπέρ και 189 κατά  νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης έως τα μέσα Δεκεμβρίου, όχι όμως και του νέου νομοσχεδίου για την ιατρική ασφάλιση. Με μόλις 10 ημέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού έτους, το νομοσχέδιο βάζει την ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικάνους Βουλή σε πορεία σύγκρουσης με τη Γερουσία και το Λευκό Οίκο. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θέσει ως όρο για την αύξηση του ορίου χρέους  την κατάργηση του νομοσχεδίου για την υγεία του προέδρου Obama, ωστόσο ο τελευταίος έχει δηλώσει πως αρνείται να διαπραγματευτεί γι’ αυτό.
Την Παρασκευή έληξαν παράλληλα τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες παραγώγων, διαδικασία γνωστή και ως quadruple witching. Το quadruple witching συμβαίνει κάθε τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, και οι συνεδριάσεις συνήθως χαρακτηρίζονται από μικρό εύρος διακύμανσης και μεταβλητότητα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 185,46 μονάδες (-1,19%) κλείνοντας στις 15.451,09 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 14,66 μονάδων (-0,39%) και έκλεισε στις 3.774,73 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 12,43 μονάδων (-0,72%) κλείνοντας στις 1.709,91 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow ενισχύθηκε 0,5%, ο Nasdaq 1,4%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,3%.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 2 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Pfizer Inc κλείνοντας στα $28,97 με άνοδο 0,13 δολ. ή σε ποσοστό 0,45% ενώ ακολούθησε η JP Morgan Chase με κέρδη 0,24% και κλείσιμο στα $52,88.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Caterpillar (-3,09%), η Microsoft (-2,52%) και η Home Depot (-1,92%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών οι Alcoa, Hewlett Packard και Bank of America θα βρεθούν εκτός της σύνθεσης του Dow Jones και θα αντικατασταθούν από τις Nike, Visa, και Goldman Sachs αντίστοιχα.

Η Εθνική ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά $0,12 ή σε ποσοστό 2,86% και έκλεισε στα 4,07 δολ.

Από το χώρο των επιχειρήσεων, πτώση 17,06% στα 8,73 δολ. σημείωσε η μετοχή της BlackBerry καθώς η εταιρεία προειδοποίησε πως τα έσοδά της το δεύτερο τρίμηνο χρήσης θα είναι κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών λόγω των χαμηλών πωλήσεων των νέων της smartphones. Η εταιρεία εκτιμά πως τα έσοδα της θα ανέλθουν σε 1,6 δισ. δολ. ενώ οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 3,04 δισ. δολ. Παράλληλα, προβλέπει καθαρές λειτουργικές ζημιές 950 έως 995 εκατ. δολ. Την ίδια περίοδο οι αποστολές των smartphones διαμορφώθηκαν σε 3,7 εκατ. Η BlackBerry επιβεβαίωσε επίσης πως σχεδιάζει να απολύσει 4.500 υπαλλήλους, είδηση που είχε διαρρεύσει εντός της εβδομάδας.

Την  αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 7,1% αποφάσισε η διοίκηση της Texas Instruments (TXN). Το  μέρισμα της εταιρείας του τεχνολογικού κάδου θα αυξηθεί στα 30 σεντς ανά μετοχή από 28 σεντς, κίνηση η οποία αναμένεται να κοστίσει 22 εκατ. δολ. επιπλέον το τρίμηνο. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε 0,67% στα 40,52 δολ.

Η New York Times ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και πάλι να πληρώνει μέρισμα, ύψους 4 σεντς, στους μετόχους μετά την κατάργηση του πριν από τέσσερα χρόνια, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που άντλησε το τελευταίο διάστημα από την πώληση δραστηριοτήτων. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 1,04% στα 11,66 δολ.

Σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και η Goodyear Tire η οποία θα διανείμει μέρισμα, ύψους 5 σεντς, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, ενώ ανακοίνωσε επίσης και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αξίας 100 εκατ. δολ. Η μετοχή της Goodyear υποχώρησε 0,07% στα 22,22 δολ.

Απώλειες 8% στα 4,09 δολ. σημείωσε η μετοχή της AK Steel Holding καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι για το τρίτο τρίμηνο αναμένει ζημιές 22 έως 27 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν 11 σεντς. Παράλληλα, η AK Steel προβλέπει πως θα παραδώσει 1,24 έως 1,26 εκατ. τόνους με μέση τιμή 1.065 δολ. ανά τόνο, ενώ πέρυσι τα αντίστοιχα μεγέθη είχαν διαμορφωθεί σε 1,36 εκατ. και 1.073 δολ.

Η Caterpillar ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις κατασκευαστικού και μεταλλευτικού εξοπλισμού για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου υποχώρησαν 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι πωλήσεις μηχανημάτων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν βουτιά 30%, στην Ευρώπη & Μέση Ανατολή οι πωλήσεις υποχώρησαν 12%, ενώ στη Λατινική Αμερική υποχώρησαν 3%. Στη βόρεια Αμερική οι πωλήσεις σημείωσαν μικρή άνοδο 1%.

Τέλος, στο επίκεντρο βρέθηκε και η μετοχή της Apple καθώς ξεκινούν οι πωλήσεις του iPhone 5 στην Ευρώπη και στην Ασία. Η Apple ανακοίνωσε ότι σε ορισμένα καταστήματα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα του νέου μοντέλου iPhone 5s, κάνοντας λόγο για "απίστευτη" ζήτηση. Η Apple δεν θέλησε να ανακοινώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις πωλήσεις, αν και η εταιρεία δεν συνηθίζει να δίνει στοιχεία πριν το πρώτο σαββατοκύριακο των πωλήσεων. Η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση 1,04% στα 467,41 δολ.  

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου