Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αμερικανικά δημοσιεύματα για τις συνομιλίες της Αθήνας με την τρόικα

Αμερικανικά δημοσιεύματα για τις συνομιλίες της Αθήνας με την τρόικα
Στον νέο γύρο των συνομιλιών της Αθήνας με τους επιθεωρητές της τρόικας και στις προοπτικές που διαγράφονται, αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ.
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες με τους διεθνείς επιθεωρητές της τρόικας, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για ένα τρίτο δάνειο ύψους πολλών δισ. ευρώ, αν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Αθήνα αναφέρθηκαν σε σημάδια οικονομικής ανάκαμψης μετά από χρόνια βαθιάς ύφεσης στη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εν λόγω συζητήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω αυξημένων πολιτικών εντάσεων στην Αθήνα, που ενδέχεται να θέσουν σε δοκιμασία την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι ανώτατοι αξιωματούχοι στην ελληνική πρωτεύουσα έκαναν λόγο για σταδιακή έξοδο από το δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας, που συνδέεται με τα δάνεια, αλλά προειδοποίησαν ότι η οικονομική αυτή μεταστροφή δεν έχει γίνει προς το παρόν αισθητή από τον μέσο Έλληνα και ότι αυξάνεται ο εξτρεμισμός στη χώρα. Εξάλλου, αναφέρθηκαν στην πιθανότητα εξασφάλισης πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό εντός του 2013 για πρώτη φορά επί περίπου μια δεκαετία. «Η Ελλάδα πετυχαίνει στους στόχους της και δεν τίθεται περίπτωση να απαιτηθεί από μια χώρα, που έχει θυσιάσει τόσα πολλά όσα αυτή και έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της περί προϋπολογισμού, να λάβει νέα μέτρα, εκτός εάν επιθυμούν από εμάς να διαπράξουμε πολιτική αυτοκτονία», τόνισε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Όπως τονίζεται, σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο μετά την οικονομική μεταστροφή και πριν οι θετικές αλλαγές γίνουν αισθητές στο ευρύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. «Αυτό καθιστά κρίσιμους τους επόμενους μήνες. Δεν είναι οι πιο δύσκολοι, αλλά είναι οι πιο ευαίσθητοι από πολιτικής απόψεως», φέρεται να τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σίγουρα η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων και οι επιθεωρητές αναμένονται να επικεντρωθούν σε μερικές από τις ελλείψεις σε επίπεδο δομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, όπως στο ενδεχόμενο κλείσιμο μη κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων του αμυντικού τομέα, την αναδιάταξη περίπου 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, την περαιτέρω απελευθέρωση των υπηρεσιών και πιθανώς την άμβλυνση των κανονισμών για πλειστηριασμούς ακινήτων. Το προβληματικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας, ο βραδύς ρυθμός των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι προσπάθειες για κάλυψη των κενών στα ταμεία κοινωνικής πρόνοιας θα βρίσκονται επίσης στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο άμβλυνσης των περιορισμών στους πλειστηριασμούς ακινήτων, λόγω «κόκκινων» δανείων έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Όπως επισήμανε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εάν δεν προβούν σε πλειστηριασμούς κατοικιών με υποθήκη, ωστόσο η άρση των περιορισμών σε πλειστηριασμούς για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια -που σημειωτέον έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία τριετία αγγίζοντας το 29%- θα μεγιστοποιήσει τις πιέσεις εντός της ελληνικής κοινωνίας, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι επέστρεψε στην Αθήνα η αποστολή των επιθεωρητών της τρόικας για να αποτιμήσει εκ νέου την πρόοδο της χώρας στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής και ένα από τα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση είναι και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε συνδυασμό με τις κεφαλαιακές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε μακροοικονομικό επίπεδο. Πάντως, στο ίδιο δημοσίευμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς φέρεται να τονίζει ότι «έχει προκληθεί χωρίς λόγο ανησυχία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κανείς δεν σκοπεύει να δημιουργήσει νέα προβλήματα, ούτε είναι αναίσθητος ως προς το να κατανοήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Αντιθέτως, η ανησυχία μας είναι το πώς δεν θα επιτρέψουμε σε τέτοια προβλήματα να υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή».


ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου