Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Πώς θα είναι το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα

Πώς θα είναι το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα
«Σάρκα και οστά» αρχίζει σταδιακά να παίρνει το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ θα προβλέπει μεταξύ άλλων την αξιοποίηση αδιάθετων κεφαλαίων από το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η διάρκεια του νέου πακέτου στήριξης θα είναι πιθανώς ώς τις αρχές του 2016 και το ύψος του θα είναι κάτω από 10 δισ. ευρώ ή «μονοψήφιος αριθμός δισεκατομμυρίων» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο που εξετάζουν στο Βερολίνο προβλέπει ότι αρχικά θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν. Αν αυτό το μέτρο δεν είναι αποτελεσματικό, τότε θα κληθεί να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει τίτλους, οι οποίοι θα διατεθούν στις τράπεζες και οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να τους καταθέσουν ως ενέχυρο για την διασφάλιση ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν επιθυμούν την επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών τίτλων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους, καθώς οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, ιδίως για την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας που έχει μεγάλο «στοκ» ελληνικών ομολόγων.
Επισήμως, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει αυτά τα σενάρια, κάνοντας λόγο γα «εικασίες».
«Σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου προγράμματος», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους.
Το ζήτημα ενός προγράμματος που διαδεχθεί το τρέχον θα τεθεί στα μέσα του 2014, επισήμανε και προσέθεσε ότι «όλες οι υποτιθέμενες προοπτικές αναφορικά με την σύσταση ενός περαιτέρω προγράμματος συνιστούν προς το παρόν εικασίες».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου