Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Αρχισε η σκληρή κόντρα με καταγγελίες και "πυροτεχνήματα" Σαμαράς: "Δηλητηριάζετε" την πολιτική ζωή - Τσίπρας: Κατώτατος μισθός 751 ευρώ

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ονομαστική ψηφοφορία - «Παρών» θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ - Ποιοι θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα από τις 12 το μεσημέρι η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται αύριο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.


Η "κόντρα¨" εντός και εκτός Κοινοβουλίου πάντως καλά κρατεί με αφορμή την προταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε χθες το απόγευμα το καφενείο της Βουλής συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή κ. Νίκου Τσούτσια.

Ο κ. Σαμαράς δέχτηκε να μιλήσει με δημοσιογράφους για τα τρέχοντα ζητήματα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ τη δεδομένη στιγμή που βρίσκεται η Τρόικα στη χώρα, δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα. Επιπλέον σημείωσε ότι πιστεύει πως ο φόρος ακινήτων θα είναι προς τη δικαιότερη κατεύθυνση απ´ ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρωθυπουργός επίσης εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους ότι πριν απο μερικούς μήνες δεν πίστευε ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η Τρόικα πως μπορεί η χώρα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Τέλος ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι αυτό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει είναι να βγει η χώρα από την κρίση.

Την ίδια στιγμή, σαν ένα ανεξήγητο πολιτικό δώρο από τον αντίπαλό του εκλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου την πρόταση μομφής του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή λέει: «Είναι ακατανόητο αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας. Κατ' αρχήν αφού αποκλείεται να υπερψηφιστεί η πρόταση από την πλειοψηφία δίνει ανάσα έξι μηνών στην κυβέρνηση στην πιο δύσκολη περίοδο που διανύει με ανοικτά όλα τα μέτωπα και την διαπραγμάτευση με την τρόικα σε εξέλιξη». Η ίδια πηγή αναρωτιόταν: «Για την ΕΡΤ να κάνεις τέτοιο πράγμα; Ποιους θα υπερασπιστεί, αυτούς που είναι υπέρ της ανομίας; Δεν έχει κανένα απολύτως κέρδος. Στην Βουλή θα μπει στην φωτογραφία, στο ίδιο κάδρο με την Χρυσή Αυγή που θα καταψηφίσει την κυβέρνηση».

Στην κυβέρνηση αποδίδουν σε εσωκομματικές σκοπιμότητες την πρόταση και λένε ότι «μάλλον ο ίδιος θα ήθελε να κερδίσει χρόνο μέσα στο κόμμα του». Επιπλέον η κυβέρνηση εκτιμά ότι της δίνει την ευχέρεια να χειριστεί το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων που προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σε κάθε περίπτωση πριν από τον προϋπολογισμό και όπως λένε «έχουμε βρει λύσεις».

Ο κ. Σαμαράς έδωσε το στίγμα του πως θα κινηθεί στην χθεσινή του ομιλία στον σύλλογο των αποφοίτων του Χάρβαρντ όπου ανέφερε ότι «δεν φοβόμαστε μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος» ταυτίζοντας έτσι την αξιωματική αντιπολίτευση με ένα παρωχημένο όπως θεωρεί μοντέλο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Φυσικά η συζήτηση στην Βουλή αναμένεται να εξελιχθεί σε εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση. Το κυβερνητικό στρατόπεδο θα επιχειρήσει να αναδείξει τις εσωτερικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και να τον αναγκάσει να πάρει θέση αν είναι υπέρ του ευρώ ή αφήνει ανοικτή και την επιστροφή στην δραχμή. Παράλληλα θα προβάλλει ότι βήμα - βήμα οδηγεί την χώρα στην έξοδο από την κρίση εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο θα υποστηρίξει ότι δεν διαθέτει κανένα σχέδιο και θα βάλει την χώρα σε μεγαλύτερες περιπέτειες.



Εξαγγελίες Τσίπρα

Στο μεταξύ για την επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 για όλους «ανεξαρτήτως ηλικίας» δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο «Η κρίση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας» που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Θα σταματήσουμε η ελεύθερη πτώση των μισθών και θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ ανεξαρτήτως ηλικίας» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσίπρα, ο οποίος διευκρίνισε ότι «μόνο αυτό τάξαμε». Υποστήριξε, δε, ότι όπως έχει δείξει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από μόνη της αυτή η ενέργεια θα έχει αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει μέσα από τη χρηματοδότηση και συνολική ενίσχυση οικονομικών τομέων, στους οποίους υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, με στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει αξιοπρεπώς αμειβόμενη και σταθερή εργασία.

Από την ομιλία του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά του στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης την Πέμπτη λέγοντας πως «αποτελεί χρέος πατριωτικό και δημοκρατικό να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση» τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα σπάσει το φαύλο κύκλο.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «μας φορτώνει χρέος και μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην ύφεση ζητώντας να σταματήσει άμεσα η υποκρισία «γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου