Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Επιστρέφει η επιφυλακτικότητα στη Wall Street

Dow15.853,78-60,84 -0,38%  



  Nasdaq4.037,20-8,06 -0,20%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά την έκθεση της Federal Reserve για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες και τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Στην έκθεση της για τις οικονομικές συνθήκες στις αμερικανικές περιφέρειες (Beige Book) η Federal Reserve αναφέρει ότι η επέκταση της αμερικανικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες συνεχίστηκε με περιορισμένο ή μετριοπαθή ρυθμό.

Η κεντρική τράπεζα σημειώνει πάντως ότι η οικονομία αντλεί ώθηση από τον κλάδο της μεταποίησης και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η έκθεση της Fed διαμορφώνει μια μικτή εικόνα για το οικονομικό περιβάλλον στις ΗΠΑ. Από τις 12 περιφέρειες, οι επτά ανέφεραν σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και τέσσερις ανέφεραν βραδύτερη επέκταση της δραστηριότητας. Η Boston Fed ανέφερε ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η έρευνα της κεντρικής τράπεζας καλύπτει την περίοδο από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις 22 Νοεμβρίου και έρχεται λίγες  ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 17 και 18 του Δεκεμβρίου.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να αφήσει αμετάβλητο το ύψος του προγράμματος αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάκαμψης στα 85 δισ. δολ. το μήνα. Ωστόσο, η εντυπωσιακή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η Fed θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο τον περιορισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων. Ο πρόεδρος της San Francisco Federal Reserve Bank, John Williams σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters την Τρίτη δήλωσε πάντως ότι η Fed θα πρέπει να περιορίσει τις αγορές ομολόγων από το υφιστάμενο επίπεδο των 85 δισ. δολ. μόνο όταν θα είναι "απόλυτα πεπεισμένη" ότι η οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 65,60 μονάδες (-0,41%) και βρίσκεται στις 15.848,90 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 6,70 μονάδων (-0,17%) φτάνοντας τις 4.030,50 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 6,30 μονάδων (-0,35%) και βρίσκεται στις 1.788,80 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 5 κινούνται με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Microsoft καθώς διαπραγματεύεται στα 38,69 δολ. με άνοδο 0,38 δολ. ή σε ποσοστό 0,99%. Ακολουθούν η Intel με κέρδη 0,46% στα 23,6572 δολ. και η Goldman Sachs στα 168,76 δολ. με άνοδο 0,42%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Merck (-1,28%), η Wal-Mart Stores (-1,26%) και η United Technologies (-0,99%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Πλούσια σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις η σημερινή ημέρα με τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τον κλάδο των υπηρεσιών να ξεχωρίζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Automatic Data Processing (ADP), οι καταστάσεις μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 215.000 τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 178.000 σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στον αντίποδα, χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον αμερικανικό κλάδο των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του Institute for Supply Management υποχώρησε στις 53,9 μονάδες από 55,4 μονάδες τον Οκτώβριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 55,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία από την αγορά κατοικίας έδειξαν εκρηκτική αύξηση στις αγορές νεόδμητων κατοικιών.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις σημείωσαν άλμα 25,4% στις 444.000 τον Οκτώβριο από 354.000 τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε διάστημα άνω των 30 ετών.

Η εκτίναξη ακολούθησε την υποχώρηση των πωλήσεων κατά 6,6% το Σεπτέμβριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 426.000 τον Οκτώβριο.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου έδειξαν αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών για πρώτη φορά μετά τις αρχές του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,8% στα 192,7 δισ. δολ. τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, με τις εισαγωγές να καταγράφουν μικρότερη άνοδο κατά 0,4% στα 233,3 δισ. δολ.

Η αύξηση των εξαγωγών οδήγησε σε συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο διαμορφώθηκε στα 40,6 δισ. δολ. από 43 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οι αναλυτές ανάμεναν το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 40,2 δισ. δολ.


ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου