Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποδείξεις: Ο Στουρνάρας τώρα αποσύρει το 50% από σούπερ μάρκετ και καύσιμα

Αποσύρεται με εντολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα η πρόταση να ισχύει μόνο το 50% των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και πρατήρια καυσίμων και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε αναζήτηση άλλων εναλλακτικών.
Μεταξύ αυτών είναι να μην υποχρεούνται σε συλλογή αποδείξεων οι συνταξιούχοι, να γίνονται δεκτές όλες οι αποδείξεις, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί στο 10% του εισοδήματος ή ακόμη και να επανέλθει το σύστημα που ίσχυε το 2013, δηλαδή να πρέπει να συγκεντρώσουν το 25% του εισοδήματός τους.

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που ελήφθη στη διάρκεια μιας σύσκεψης με μεγάλη ένταση, καταδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε για μια ακόμη φορά το οικονομικό επιτελείο εξαιτίας της προχειρότητας στην κατάρτιση νόμων και με στόχευση μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Στις 23 Δεκεμβρίου, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων, μειώθηκε σε 10% από 25% του εισοδήματος το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Τότε η iefimerida είχε επισημάνει ότι το μέτρο, παρά το γεγονός ότι δείχνει «φιλολαϊκό», κρύβει παγίδες, διότι διαφαινόταν ότι δεν θα γίνονται δεκτές όλες οι αποδείξεις.
Ωστόσο, υπάρχουν φορολογούμενοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που δαπανούν το σύνολο του εισοδήματός τους σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, που αγοράζουν από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα κ.λπ τα οποία κατά τεκμήριο εκδίδουν αποδείξεις.
Εάν αυτές εξαιρεθούν έστω και κατά 50% αυτοί οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Τώρα που έφτασε η ώρα να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζονται και ποιες όχι συνειδητοποίησε το πρόβλημα και το αδιέξοδο.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου