Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Παρέμβαση της ΕΕ για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία

Μπαρόζο σε Γιανουκόβιτς: Η βία δεν είναι η λύση στην πολιτική κρίση - Τελεσίγραφο της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Ουκρανίας να αποδεχθεί τα αιτήματα των διαδηλωτών μέχρι τις 20:00 απόψε απειλώντας ότι έρχεται νέος γύρος συγκρούσεων.Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία.


Ο Πρόεδρος Μπαρόζο αποδοκίμασε με τους σκληρότερους όρους την βία και καταστολή που επικρατεί στο Κίεβο καθώς και τη βία εναντίων δημοσιογράφων και εξέφρασε έντονη ανησυχία σε ό,τι αφορά σε ειδήσεις για αγνοούμενους.Μάλιστα, παρότρυνε τον Πρόεδρο Γιανουκοβιτς να ξεκινήσει άμεσα διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο με την αντιπολίτευση, υπενθυμιζοντάς του πως εάν δεν εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει να εξετάζει μέτρα στις σχέσεις της με την Ουκρανία.

Επίσης τόνισε την προθυμία της ΕΕ να συμβάλλει στην προώθηση εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου στη χώρα με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Για το λόγο αυτό, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε θα μεταβεί στο Κίεβο αύριο.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεσμεύτηκε να ξεκινήσει σοβαρό διάλογο με την αντιπολίτευση, να μην κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση κήρυξη έκτακτης ανάγκης, ενώ
υποσχέθηκε να συναντήσει την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε για να συζητούσαν το μείζον θέμα της χώρας.

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του προέδρου Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση. «Μια συνάντηση είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα μεταξύ του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των μελών μιας ομάδας εργασίας για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης», ανακοίνωσε η προεδρία.

Στη συνάντηση αυτή μετέχουν οι τρεις ηγέτες του φιλοευρωπαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας, ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο του κόμματος Ουντάρ, ο Αρσένι Γιατσένιουκ του κόμματος Μπατκίβτσινα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και ο Ολέγ Τιάγκνιμπο του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα.

Την ίδια ώρα «επί ποδός» βρίσκονται οι διαδηλωτές στο Κίεβο, ενώ αναμένουν τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνάντησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βίαιες διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί και σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις πόλεις δυτικά της χώρας, ειδικά μετά τα χτεσινά αιματηρά επεισόδια. Μάλιστα, ο κυβερνήτης της πόλης Λβιβ, στα δυτικά, εξαναγκάστηκε να υπογράψει την παραίτησή του έπειτα από έφοδο διαδηλωτών στο γραφείο του.

Νωρίτερα πάντως, ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε σε ολιγόωρη «εκεχειρία» προειδοποιώντας πως εάν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ο ίδιος θα ηγηθεί της «επίθεσης» του φιλοευρωπαϊκού κινήματος.

«Mέχρι τις 8 το βράδυ, θα έχω επιστρέψει εδώ και θα σας έχω ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συζητήσεων", ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax Ukraine και το Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Κλίτσκο, μιλώντας στους  αντικαθεστωτικούς συγκεντρωμένους. Ο Κλίτσκο κάλεσε τους διαδηλωτές να διατηρήσουν τα οδοφράγματα στην θέση τους και να παραμείνουν ψύχραιμοι μέχρι να λήξουν οι συνομιλίες του Γιανουκόβιτς με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου