Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Μίζες με ονοματεπώνυμο – Εμπλοκή και άλλου πολιτικού(Βίντεο)

Στα χέρια των δικαστικών αρχών της χώρας βρίσκονται τα ονόματα 10 υπηρεσιακών παραγόντων και αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς που φέρονται να έγιναν αποδέκτες παράνομων πληρωμών για τις προμήθειες πολεμικού υλικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την απολογία του ο Π.Ευσταθίου δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για την ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων αλλά έδωσε αρνητικές απαντήσεις.

Διαβάστε το απολογητικό υπόμνημα του Π.Ευσταθιού

Ωστόσο, στοιχεία φαίνεται να υπάρχουν για την εμπλοκή και άλλου πολιτικού προσώπου στις υπόγειες παράνομες αμοιβές. Για λίστα που περιέχει πρόσωπα που είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένα με μίζες στους εξοπλισμούς έκανε λόγο ο συνήγορος του Π.Ευσταθίου Π.Δημητρακόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει και άλλο πολιτικό πρόσωπο που σχετίζεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα και έχει λάβει μαύρο χρήμα. «Από τη γνώση που έχω δεν είναι ο Τσοχατζόπουλος, αλλά είναι γνωστός και στέλεχος πρώτης γραμμής από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του αντιπροσώπου της εταιρίας Atlas μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.



Μίζες με ονοματεπώνυμο

Τα στοιχεία για τα δέκα πρόσωπα που έλαβαν χρήματα για συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα αποκάλυψε ενώπιον του ανακριτή ο Π.Ευσταθίου, απόστατος αξιωματικός του Ναυτικού και μετέπειτα εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN Atlas. Τον γηραιό Ευσταθίου είχε κατονομάστει στην απολογία του ο Αντ.Κάντας, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Ο Π.Ευσταθίου κατά την απολογία του έδωσε τα ακριβή στοιχεία για τον χρηματισμό συγκεκριμένων προσώπων από την εταιρία Atlas που ενεπλάκη στην προμήθεια των υποβρυχίων U 214 και των αντιαεροπορικών Stinger ASRAD. Ο κατηγορούμενος ενώπιον των ανακριτών μίλησε για μίζες 3 εκατ. ευρώ που έδωσε σε 10 αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και του Στρατού Ξηράς χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει τον ανακριτή αφού από τα στοιχεία της δικογραφίας από τους λογαριασμούς του πέρασαν περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ.

Για το πρόγραμμα των υποβρυχίων ο κατηγορούμενος με το απολογητικό του υπόμνημα ανέφερε τέσσερα άτομα:

1) Τον Π.Π. (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για πληροφορίες που παρείχε στην STN ATLAS σχετικά με ανταγωνίστριες εταιρείες.
2) Τον Κ.Τ. (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για τη συνδρομή του στην επιλογή του συστήματος ως εμπειρογνώμων- μηχανικός.
3) Τον Α.Μ. (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
4) Τον Γ.Θ. (Π.Ν.- πρώην Α/ΓΕΝ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

Για την προμήθεια των Stinger, κατά τον Π.Ευσταθίου χρηματίστηκαν οι:

1) Γ.Σ (ΕΒΟ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για τη διαμεσολάβησή του και επαφές που έκανε υπέρ της STN ATLAS σε πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, όπως ήταν ο Π. Νικολαΐδης.
2) Ε.Ψ. (ΓΔΕ) ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
3) Τον Ι.Χ. (ΓΔΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 50.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
4)Τον Κ.Π. (Πρώην Α/ΓΕΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου, επειδή μετά την αποστρατεία του παρεκλήθη, υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονος στα αντιαεροπορικά όπλα, να εκπονήσει μελέτη εργονομίας και εγκαταστάσεως του ASRAD επί οχήματος 4x4 HUMMER, καθώς επίσης τυχόν βελτιώσεις του ASRAD κατά τη διάρκεια παραγωγής του συστήματος. Οι προτάσεις βελτιώσεων του κ. Παναγιωτάκη υιοθετήθηκαν από την STN ATLAS και έγιναν κατά την παραγωγή του ASRAD. Εξ’ όσων γνωρίζω έχουν εφαρμοστεί στα ASRAD του Γερμανικού Στρατού.
5) Τον Β.Δ. (Υ/Π), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.
6) Τον Δ.Τ., ο οποίος έλαβε εν αποστρατεία ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

Και στις δυο περιπτώσεις και παρά τις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή, ο κατηγορούμενος δεν κατονόμασε κανένα πολιτικό πρόσωπο υπογραμμίζοντας στο απολογητικό του υπόμνημα ότι «ουδεμία πληρωμή έκανα ο ίδιος ή εταιρεία συμφερόντων μου σε πολιτικά πρόσωπα».

Ελεύθερος ο Ευσταθίου – Προφυλακιστέος ο Παπαχρήστος

Μετά την απολογία του ο Π.Ευσταθίου κρίθηκε από το δικαστικό συμβούλιο ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ.

Ο Π. Ευσταθίου απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και μετέπειτα εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN Atlas που εμπλέκεται με υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Π.Ευσταθίου μέχρι τώρα έχει παραδεχθεί μίζες ύψους 3 εκατ. ευρώ. Από την ανάλυση των λογαριασμών του φαίνεται να έχουν διακινηθεί 25 εκατ. ευρώ η Δικαιοσύνη ερευνά πλέον σε ποιες τσέπες κατέληξε το υπόλοιπο μαύρο χρήμα.

Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου με τον ανακριτή να υποστηρίζει ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κρατηθεί προσωρινά αφού δεν πείστηκε ότι ο Π.Ευσταθίου είπε όλη την αλήθεια.

Η θέση του ανακριτή προκάλεσε έντονη σύγκρουση με τον συνήγορο του κατηγορουμένου, με τους δυο άνδρες να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες.

Δημητρακόπουλος: Άμα πεθάνει ο άνθρωπος απόψε θα έχετε τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής σας.
Ανακριτής: Μη με απειλείτε.
Δημητρακόπουλος: Δεν σας απειλώ.
Δημητρακόπουλος: Να σέβεστε τη Δικαιοσύνη.
Ανακριτής: Εγώ τη σέβομαι περισσότερο από εσάς.
Δημητρακόπουλος: Μόνο κακία έχετε.
Ανακριτής: Να τα γράψετε στην προσφυγή σας.
Δημητρακόπουλος: 83 ετών και τον θεωρείτε ύποπτο φυγής; Τέσσερις μήνες γιατί δεν έφυγε;
Ανακριτής: Αφήστε κύριε, δεν θα κάνετε εσείς ανάκριση.

Τελικά χθες το μεσημέρι το Δικαστικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ του να αφεθεί ελεύθερος ο εκπρόσωπος της Atlas με τους περιοριστικούς όρους της χρηματικής εγγύησης και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Αντιθέτως προφυλακιστέος κρίθηκε ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής Wegmann στην Ελλάδα, από τον οποίο ο Αντ.Κάντας απολογούμενος είπε ότι έλαβε μίζα 750.000 ευρώ.

Ευσταθίου: Εκβιαστής ο Κάντας

Στην απολογία του ο Π.Ευσταθίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόσωπο που τον κατέδωσε, τον Αντ.Κάντα λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήταν εκβιαστής. «Δέον να σημειωθεί ότι ο Αντ.Κάντας οσάκις πληροφορούνταν ότι εκταμιευόταν κάποια δόση που αφορούσε στα ως άνω προγράμματα έρχονταν κατά κανόνα στο γραφείο και στο σπίτι μου, με ενημέρωνε ότι η δόση είχε εκταμιευθεί και με πίεζε ανυπόφορα να του καταβληθούν από την εταιρία άμεσα τα χρήματα, που όλως εκβιαστικά αξίωνε».

Ο Π.Ευσταθίου έδωσε στις δικαστικές αρχές όλους τους λογαριασμούς με κυριότερο αυτόν που διατηρούσε στο Λονδίνο, προκειμένου να ερευνηθούν από τις δικαστικές αρχές.

Δικαστική συνδρομή ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος προαναγγέλλοντας επερχόμενες βελτιώσεις που θα κατατείνουν στην πλήρη διαφάνεια στον τομέα των εξοπλιστικών.

ΠΗΓΗ  real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου