Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Στις 18 Σεπτεμβρίου η Σκωτία αποφασίζει για την απόσχισή της - Τρέμει η Βρετανία


 Πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν για΄τι η Σκωτία θέλει να αποσχισθεί από την Μ.Βρετανία. Πολύ απλά είναι άλλο έθνος, με δική του  ιστορία, άλλωστε η πλειοψηφία του κόσμου στον πλανήτη δεν λέει Βρετανοί, αλλά Άγγλοι για να χαρακτηρίσει τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι και μερίδα των Σκωτσέζων θεωρούν ότι επικαλύπτονται απο τους Άγγλους, και ότι η λέξη Βρετανός δεν περιέχει και αυτούς μέσα.
Η ιδέα της απόσχισης της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία βασίζεται στο γεγονός ότι η Σκωτία έχει μια δική της, ισχυρή κουλτούρα, κατέχει ένα αξιόπιστο τραπεζικό, δικαστικό και εκπαιδευτικό σύστημα και ότι θα πρέπει να ξαναβρεί το καθεστώς που είχε πριν το 1707.

Το αποσχιστικό κίνημα της Σκωτίας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και εμπεριέχει όσους θέλουν μια προοδευτική απόσχιση, με σταδιακή μεταφορά εξουσιών, καθώς και εκείνους που επιδιώκουν άμεση απόσχιση και δημιουργία αυτόνομου κράτους.
Η Σκωτία απέκτησε δικό της κοινοβούλιο το 1999, το οποίο έχει ορισμένες νομοθετικές εξουσίες που ανήκαν παλιότερα στο βρετανικό κοινοβούλιο. Οι οπαδοί της απόσχισης εκτιμούν ότι η δημιουργία του σκωτσέζικου κοινοβουλίου δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για την ανεξαρτησία της χώρας.
Μετά τις εκλογές του 2007, οι εθνικιστές βρίσκονται επικεφαλής του κοινοβουλίου της Σκωτίας και εκπροσωπούνται από τον Aλεξ Σάλμοντ, ο οποίος πίεσε την βρετανική κυβέρνηση να επιτρέψει την διενέργεια δημοψηφίσματος για την τύχη της Σκωτίας.
Η συμφωνία του Εδιμβούργου υπεγράφη στις 15 Οκτωβρίου 2012, μεταξύ Σάλμοντ και Ντέιβιντ Κάμερον και προβλέπει δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου 2014.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας:

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου