Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ραγδαίες εξελίξεις Κίεβο: Ο Γιανουκόβιτς έφυγε, η Τιμοσένκο έρχεται

Φήμες ότι οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει το Προεδρικό Μέγαρο - Βουλευτής προσκείμενη στον ουκρανό πρόεδρο φέρεται να αποκάλυψε ότι αναχώρησε για το Χάρκιφ - Αίτημα της αντιπολίτευσης προς τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας για να πληροφορηθούν επίσημα αν ο Γιανουκόβιτς αναχώρησε από την πρωτεύουσα - Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός του συνεργάτης.Η κατοικία του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς που απέχει περί τα 15 χλμ. από το Κίεβο είναι άδεια και αφύλακτη σήμερα και δημοσιογράφοι εισχώρησαν ελεύθερα σε αυτήν, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Την «εξαφάνιση» του Ουκρανού προέδρου επιβεβαίωσε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο.
Ουκρανοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ασκούν πίεση για την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

"Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του", δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών.

Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του μεγάρου.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στην Ουκρανία, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν βρίσκεται στο Κίεβο.

"Όλα είναι εντάξει μαζί του. Είναι στην Ουκρανία", τόνισε μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την άδεια και αφρούρητη κατοικία.



Το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN επικαλείται την Άννα Χέρμαν, μια βουλευτή προσκείμενη στον Γιακουνόβιτς, η οποία φέρεται να δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι στη βορειοανατολική πόλη Χαρκίφ.

Ο Γιανουκόβιτς επρόκειτο να επισκεφθεί το Χαρκίφ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την έξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατέθσε αίτημα στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας ώστε να πληροφορηθούν επίσημα αν ο Γιανουκόβιτς έχει αναχωρήσει από το Κίεβο.

Η ουκρανική αντιπολίτευση θα ζητήσει σήμερα τη στήριξη του κοινοβουλίου για μια απόφαση η οποία ζητεί την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.

"Θα καταθέσουμε το κείμενο της απόφασης με αίτημα την παραίτηση του Γιανουκόβιτς" δήλωσε η Οκσάνα Ζινοβίγεβα, εκπρόσωπος του κόμματος Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τις Μεταρρυθμίσεις (UDAR) του Βιτάλι Κλίτσκο. "Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να ορίσει ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές".

Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών "για να απαλλαγούμε" από τον Γιανουκόβιτς. "Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί", τόνισε.


Ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις και στο κοινοβούλιο, καθώς ο πρόεδρος του και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου