Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Παρά τον..."καθησυχαστικό" Νίκολα Γκρούεφσκι - Χάρτης της "Μεγάλης Μακεδονίας" σε σχολείο των Σκοπίων

Χάρτης της "Μεγάλης Μακεδονίας" σε σχολείο των Σκοπίων Μπορεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, να δήλωσε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που βρέθηκε την Πέμπτη στα Σκόπια με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, πως η χώρα του "δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και δεν εκφράζει κανενός είδους αλυτρωτισμό" απέναντι στην Ελλάδα, ωστόσο νέα προκλητικά περιστατικά τον διαψεύδουν.

Στο δημοτικό σχολείο «Γκριγκόρ Πρλίτσεφ» της Οχρίδας, τον τοίχο αίθουσας διδασκαλίας"κοσμεί" χάρτης της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας», όπου η ελληνική Μακεδονία παρουσιάζεται ως "υπόδουλο" τμήμα. Το σχολείο είναι δημόσιο και εκτός απο Σλάβους φοιτούν και Αλβανοί, οι οποίοι έχουν ζητήσει να αφαιρεθεί ο προκλητικός χάρτης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, το θέμα τέθηκε στο Σκοπιανό υπουργείο Παιδείας, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, εκτός από τον Μέγα Αλέξανδρο, δικής του έμπνευσης είναι το σχέδιο "αρχαιομακεδονισμού" της χώρας στο πλαίσιο του σχεδίου "Σκόπια 2014", έχει "αδυναμία" και στους χάρτες που δείχνουν τα σύνορα των Σκοπίων έως τις... ακτές τις Χαλκιδικής και τον Όλυμπο.
Το 2008, λίγο μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές, είχε καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Βούλγαρου κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ, τον οποίον οι Σκοπιανοί θεωρούν "εθνικό" τους ήρωα, που ήταν καλυμμένος με τον ίδιο προκλητικό χάρτη.
 
ΠΗΓΗ  lithosfotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου