Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Μα.. παντού οι εβραίοι; Πράκτορες της Μοσσάντ ομολόγησαν σε αιγυπτιακό δικαστήριο τη δράση τους

6a00d8345157d269e200e54f6a80be8833-640wiCutoutΣΤΟ ΚΑΚΟΥΡΓΟΔΙΚΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ 

Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά, Βρυξέλλες για pentapostagma.gr 

 
Την Τρίτη 18/02, ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγούπτου Hesham Barakat απήγγειλε το κατηγορητήτιο της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ με σκοπό τη βλάβη του εβνικού συμφέροντος κατά την πολυαναμενόμενη δίκη  ενός άνδρα και μιας γυναίκας αιγυπτιακής υπηκοότητας, στο  Κακουργοδικείο του Καιρου.


Κατηγορούμενοι είναι η Sahar Salama και ο Ramzi Ahmed al-Shebini που βαρύνονται με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ. Ο ίδιος Εισαγγελέας για την ίδια υπόθεση εξέδωσε και ένταλμα σύλληψης για τους ισραηλινούς πράκτορες της Μossad, Samuel Ben Zeev και David Wiseman.
Οι απολογίες των δυο κατηγορουμένων αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον και  οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν τη δίκη προβαίνουν σε καθημερινά ρεπορτάζ. 
Οι ενδιαφέρουσες μέχρι τώρα πτυχές της υπόθεσης όπως διαρρέουν από τα στόματα των πρακτόρων επιβεβαιώνουν τα μυθιστορήματα του είδους.
Embassy-Logo-small-
Ο  άνδρας κατηγορούμενος, στρατιωτικός εν αποστρατεία, επιβεβαίωσε ότι οι Πρεσβείες είναι οι χώροι γνωριμίας,πρόσληψης και εκπαίδευσης των φιλόδοξων καρριεριστών. Ο ίδιος ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί την ισραηλινή πρεσβεία στη Ρώμη και όχι στο Κάρο για να μην κινήσει υποψίες και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για μια συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές. Διευκρίνησε, ότι αρχικά οι υπεύθυνοι  τον αγνοούσαν αλλά όταν τους ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι  ήταν “διατεθειμένος να γίνει κατάσκοπος του Ισραήλ , αυτοί συμφώνησαν να τον προσλάβουν”. Oι άνθρωποι της πρεσβείας στη Ρώμη του παρείχαν τη βασική εκπαίδευση ενός πράκτορα και η πρώτη του δοκιμασία ήταν η συλλογή πληροφοριών για ορισμένες εκκλησίες, πανεπιστήμια και ξενοδοχεία που του υπέδειξαν στην Ιταλική πρωτεύουσα.
Αργότερα ο Shebini πήρε εντολή από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες να μεταβεί στην  Αυστρία με ταξιδιωτικά έγγραφα που του είχαν ετοιμάσει. Στην πρεσβεία της Βιέννης, συνάντησε έναν ανώτερο σύνδεσμο που ο ίδιος αποκάλεσε στο δικαστήριο ” Ισραηλινό αξιωματικό της Μοσσάντ” .Ο νέος σύνδεσμος ρώτησε τον τέως στραιωτικό Shebini  , αν μπορούσε να αρχίσει  να δίνει πληροφορίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του. Ο Shebini ομολόγησε ότι δεν αρνήθηκε αυτήν την προσφορά και έλαβε νέα εκπαίδευση από τον αξιωματικό της Μοσσάντ στη Βιέννη, κυρίως  για το πως να κρύβει τις χρήσιμες πληροφορίες και το     πως να παρακολουθεί τα ενδεδειγμένα σημεία,  δημόσιες υπηρεσίες και κάποια ιδρύματα.
Η δικαστική έρευνα αποκάλυψε ότι ο Shebini ήταν αυτός που διαμεσολάβησε και στην πρόσληψη της Sahar η οποία εργαζόταν στην Αίγυπτο ως δημοσιογράφος ειδικευμένη στο στρατιωτικό ρεπορτάζ. Ο ίδιος αρνήθηκε στο δικαστήριο τη διαμεσολάβησή του ισχυριζόμενος ότι ενημερώθηκε για την πρακτοροποίηση της συγκατηγορούμενής του, Sahar Salama από την ίδια την Μοσσάντ. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η ίδια η Sahar του εκμυστηρεύθηκε ότι αυτή απευθήνθηκε στις διπλωματικές αρχές του Ισραήλ για να ζητήσει συνεργασία λόγω της εμπειρίας της στα στρατιωτικά θέματα.
56_1
Οι δυο συγκατηγορούμενοι τελικά άρχισαν να εργάζονται από κοινού για την Μοσσάντ και κυρίως για τη συλλογή και ανάλυση των στοιχείων που αφορούσαν τις τάσεις και τις απόψεις της αιγυπτιακής κοινωνίας στις αρχές του 2010 . Για αυτήν τους την αποστολή έλαβαν ένα νέο σάκο (διπλωματικό;) στον οποίον έπρεπε να τοποθετούν τα έγγραφα.
Η Sahar στην απολογία της παραδέχτηκε ότι της είχε ζητηθεί η σύνταξη έκθεσης για τους εορτασμούς αποφοίτησης από τις Στρατιωτικές Ακαδημίες το 2009. Επίσης ομολόγησε ότι της είχε ανατεθεί η παρακολούθηση σε στρατιωτικές λέσχες, ξενοδοχεία ,  και κάποια στρατιωτικά, βιομηχανικά και αγροτικά προγράμματα. Της ζητούσαν ακόμα πληροφορίες για τις διαδικασίες πρόσληψης των στελεχών του στρατού. 
Διέθετε κρυπτογραφημένο laptop που η Ισραηλινή Mossad της είχε στείλει μέσω του Ramzi και  εισέπραττε 500 ευρώ για κάθε “ραπόρτο”.
Η πιο σημαντική της μυστική έκθεση ήταν το 2010 όταν τους ενημέρωσε ότι η Αίγυπτος θα αγόραζε τα γερμανικά υποβρύχια Dolphin και ότι θα υπέγραφε σύμβαση με τη Ρωσσία για την αναβάθμιση 35 τεθωρακισμένων.
Οι εκθέσεις της συμπεριλάμβαναν επίσης τις στρατιωτικές ασκήσεις του Αιγυπτιακού Στρατού , τις δραστηριότητες του στρατιωτικού συμβουλίου την χρονική περίοδο των ταραχών αλλά και στοιχεία για τη δημοτικότητα των θρησκευτικών κινημάτων.
Δεν αρνήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ως “δόλωμα” πολλές φορές για να καλλιεργήσει σχέσεις με σημαντικά πρόσωπα της αιγυπτιακής κρατικής μηχανής, άλλο ένα μυθιστορηματικό στερεότυπο που απ’ ότι φαίνεται είναι ακόμα σε ισχύ. Ο δε Shebini ομολόγησε ότι είχε και αυτός σεξουαλικές επαφές επαγγελματικού τύπου, αλλά με  γυναίκες πράκτορες που του έστελναν οι Μυστικές  Υπηρεσίες του Ισραήλ για να τον παρακολουθήσουν και να ελέγξουν την αξιοπιστία του.
Και οι δυο κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούσαν ακόμα και εν αγνοία  των προσωπικών τους φίλων, πληροφορίες για τη ζωή τους που μπορεί να ενδιέφεραν τη Mossad.
Οι επίσημες έρευνες για  το δίκτυο πρακτοροποιήσεων Αιγυπτίων από την Mossad  αποκάλυψαν ότι έδρα του ήταν η Ισραηλινή Πρεσβεία  και ότι το κίνητρο των κατασκόπων ήταν πρωτίστως οικονομικό. Σε αντάλλαγμα  της οικονομικής ενίσχυσης εξέφραζαν την αγάπη τους για το Ισραήλ και έδιναν υπόσχεση ότι θα διοχέτευαν όλες τις πληροφορίες που περιέρχνοταν εν γνώσει τους σε ό,τι αφορά την αιγυπτιακή κοινωνία και τους θεσμούς της.
Οι δυο Αιγύπτιοι πράκτορες της Mossad έλαβαν σε μετρητά 90,000 ευρώ αλλά και διάφορα δώρα κατά τις συναντήσεις του ενός εν των κατηγορουμένων  με τους Ισραηλινούς ανωτέρους του σε διάφορες ευρωπαικές χώρες όπως  Ιταλία,  Αυστρία, Γαλλία,  Ελλάδα,  Βέλγιο και  Δανία.
πηγές:Al Masry al Youm/Egypt Independent/MEmonitor

ΠΗΓΗ lithosfotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου