Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

16 δισ. δολάρια το συνολικό ουκρανικό χρέος στη Ρωσία

16 δισ. δολάρια το συνολικό ουκρανικό χρέος στη Ρωσία
Η Gazprom προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα στη ροή του φυσικού αερίου προς Ευρώπη

Τη στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα υπόσχεται στην Ευρώπη αμερικανικό φυσικό αέριο, η ρωσική Gazprom ετοιμάζεται για «πιθανά προβλήματα στη διέλευση του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας».
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρός της Αντρέι Κρουγκλόφ η εταιρεία εξετάζει εναλλακτικές παρακαμπτήριες εκδοχές για απρόσκοπτη συνέχιση της ροής προς την Ευρώπη, σε περίπτωση, που εμφανιστούν προβλήματα.

Ειδικότερα γίνεται λόγος για τους αγωγούς Γιαμάλ-Ευρώπη και τον Nord Stream, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις μεταφερόμενες ποσότητες «σε κάποιο βαθμό» και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα εάν υπάρξουν προβλήματα, «τα οποία προς το πάρουν δεν υφίστανται».
Το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι υπενθυμίζει ότι από αρχές Μαρτίου ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε δηλώσει ότι πρακτικά η Ουκρανία σταμάτησε να πληρώνει ακόμη και τη συμφωνημένη τιμή με έκπτωση για το φυσικό αέριο, γεγονός, που παραβιάζει τη διμερή συμφωνία και δημιουργεί κινδύνους μείωσης των μεταφερόμενων όγκων, όπως είχε συμβεί στις αρχές του 2009.
Στην τότε «κρίση του αερίου» η Ουκρανία συνέχιζε να αφαιρεί από τον αγωγό μέσω τους εδάφους της ποσότητες αερίου για δική της κατανάλωση, μειώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη ροή προς την Ευρώπη. Απαιτώντας να πληρωθεί τα χρωστούμενα η Μόσχα κατήγγειλε ότι το Κίεβο «κλέβει» φυσικό αέριο, που ανήκει σε Ευρωπαίους καταναλωτές και αρνείται να πληρώσει το δικό της, που έχει ήδη καταναλώσει.
Οι αρχές του Κίεβου ανακοίνωσαν πάντως ότι από 1ης Μαΐου η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί για τους καταναλωτές κατά 50%, ενώ η Μόσχα υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους ότι το συνολικού ουκρανικό προς τη Ρωσία έχει φθάσει τα 16 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 2 είναι μόνο για το φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου