Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μετά το όχι του ΤΑΙΠΕΔ η Lamda Development υπερδιπλασίασε την προσφορά για το Ελληνικό - Στα 915 εκατ. ευρώ το τίμημα με επενδύσεις 5,7 δισ. ευρώ

- Η αρχική προσφορά για το Ελληνικό ήταν στα 430 εκατ. ευρώ και δεν έγινε δεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ
- Ο ανεξάρτητος εκτιμητής είχε υπολογίσει την αξία για το Ελληνικό Α.Ε. στα 700 εκατ. ευρώ
- Το 33% της νέας προσφοράς θα καταβληθεί άμεσα και τα επόμενα σε διάστημα 10 ετών
- Η Lamda Development αναλαμβάνει και το κόστος 1,25 δισ. για υποδομές και Μητροπολιτικό ΠάρκοΜετά από τη σοβαρή εμπλοκή με την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού φαίνεται πως τελικά ανοίγει ο δρόμος για να αξιοποιηθεί αυτός ο τεράστιος χώρος.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι ο όμιλος Lamda Development ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συμβουλίου για μία βελτιωμένη προσφορά και κατέθεσε σήμερα νέα προσφορά ύψους 915 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lamda Development είχε καταθέσει αρχική προσφορά της τάξεως των 430 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά επειδή η αποτίμηση της αξίας του Ελληνικού από ανεξάρτητο εκτιμητή ήταν στα 700 εκατομμύρια ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει νέα προσφορά με καταληκτική ημερομηνία τη σημερινή.

Έτσι ο Όμιλος Λάτση κατέθεσε προσφορά 915 εκατομμυρίων ευρώ με το 33% του συγκεκριμένου ποσού να καταβάλλεται άμεσα και το υπόλοιπο σε χρονικό διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα πάντα με τους όρους της σύμβασης.

Η νέα αυτή προσφορά σαφώς είναι μεγαλύτερη από την τιμή του ανεξάρτητου εκτιμητή και βελτιωμένη κατά περίπου 25% από την προηγούμενη. 

Πέρα από την προσφορά η Lamda Development αναλαμβάνει όλο το κόστος για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου, ένα κόστος που αγγίζει τα 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συγκεκριμένη προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του σχετικού τιμήματος και ποινικές ρήτρες έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επένδυση συνολικού ύψους 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το τίμημα δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή του Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, αν και εφόσον η αποδοτικότητα της επένδυσης ξεπερνάει το 15%.

Πλέον μετά την βελτιωμένη προσφορά οι Χρηματοικονομικοί Σύμβουλοι και το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν τη δεσμευτική οικονομική προσφορά της Lamda Development με βάση τις διεθνείς διαδικασίες που προβλέπονται για τις αποκρατικοποιήσεις.

Πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται τις επόμενες ημέρες που θα συνεδριάσει εκ νέου να αποφασίσει για την ανακήρυξη ή μη του προτιμητέου επενδυτή.
Τι προβλέπει στο σχέδιο της Lamda Development


Τη δημιουργία πάρκου έκτασης 2 εκατομμυρίων τ.μ. -ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως- υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, με ελεύθερη πρόσβαση όλων των παραπάνω στο κοινό, καθώς και τουριστικές υποδομές, δημιουργώντας έτσι έναν προορισμό που αναμένεται να προσελκύσει 1.000.000 επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα, περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο για το Ελληνικό.

Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η εταιρεία, το επενδυτικό πλάνο είναι ύψους 7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα φορολογικά έσοδα που θα έχει το Δημόσιο σε ετήσια βάση, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ακίνητο έχει τρεις φορές και πλέον το μέγεθος του Μονακό, δύο φορές και πλέον το μέγεθος του Hyde Park του Λονδίνου και σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του Central Park στη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου