Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Θα μας τρελάνουν: Παρουσιάζουν τον Ομηρο ως Τούρκο ποιητή

Σάλο αντιδράσεων έχει προκαλέσει το δελτίο Τύπου για την παράσταση με θέμα την Τροία που θα παρουσιάσει η τουρκική ομάδα «Fire of Anatolia» στο φεστιβάλ της «Πολιτιστικής Ανοιξης» στο Μπαχρέιν, καθώς σε αυτό περιγράφεται ο Ελληνας ποιητής Ομηρος, ως Τούρκος, που γεννήθηκε στη Σμύρνη.
«Ο δυτικός πολιτισμός χρωστά την πολιτιστική του κληρονομιά στο Μύθο της Τροίας. Αυτή η ιστορία, που συνέβη πιθανότατα το 1180 π.Χ., παρέμεινε στη μνήμη της ανθρωπότητας από έναν ποιητή της Ανατολίας. Η ιστορία, που έγραψε ο Όμηρος, που γεννήθηκε στη Σμύρνη, στα αθάνατα βιβλία του Ιλιάδα και Οδύσσεια, θεωρείται πλέον μία από τις πιο γνωστές συνθέσεις του κόσμου.
Ως τέτοια, κατέχει μια σημαντική θέση ανάμεσα στα ιερά βιβλία ενώ μετατράπηκε σε μια μυστηριώδη περιπέτεια που έχει εξάψει την περιέργεια των ιστορικών όλου του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου.
Χρήστες του Ιντερνετ που ανακάλυψαν την ιστοσελίδα του φεστιβάλ στο Facebook, την κατέκλυσαν με σχόλια στα οποία βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. «Συγκριτικά με την καταγωγή του Ομήρου, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κόσμος στην εποχή του δεν ήταν αυτός που γνωρίζουμε σήμερα. Ο Όμηρος αναγνωρίζεται διεθνώς ως Έλληνας ποιητής. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να κλέβει την ελληνική ιστορία και να τη χρησιμοποιεί ως δική της. Και τα δελτία Τύπου που ξεχνούν να αναφέρουν σε οποιοδήποτε σημείο πως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια είναι ελληνικά έπη είναι το λιγότερο άσχημα» γράφει ένας χρήστης, όπως σημειώνει το Ethnos.gr.
Ένας άλλος προσθέτει: «Είναι αστείο το πόσο εύκολα οι Άραβες αναστατώνονται όταν κάποιος παρερμηνεύει τον πολιτισμό τους, αλλά δεν έχετε κανένα πρόβλημα να κατασκευάζετε την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων χωρών. Ο Όμηρος είναι Έλληνας, όχι Τούρκος, αυτό είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο γεγονός, ανεξάρτητα από το πώς θέλετε να το απεικονίσετε. Το καλύτερο όνομα για το φεστιβάλ σας θα ήταν το Άνοιξη Προπαγάνδας».

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου