Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Yasou: Εκπληκτικό το πώς ανακάμπτει η Ελλάδα!

Η στωικότητα του ελληνικού λαού, τα επιτυχημένα τεστ των τραπεζών - «Πολύ σπάνιο μία χώρα να καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να διορθώσει την εικόνα της!»Με τίτλο «Yasou: Εκπληκτικό το πώς ανακάμπτει η Ελλάδα!» το περιοδικό Businessweek φιλοξενεί ένα διθυραμβικό άρθρο για την ελληνική οικονομία. Το ρεπορτάζ χρησιμοποιεί ως άξονα του το διάγραμμα με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και όπως αναφέρει αυτό το διάγραμμα από μόνο του περιγράφει μία αξιοθαύμαστη ιστορία.
«Πριν δύο χρόνια, η Ελλάδα ήταν εγκλωβισμένη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν στο 30% και τώρα έχει πέσει κάτω από το 7%, σημάδι ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να τα βγάλει πέρα με το χρέος του» γράφει χαρακτηριστικά.

Είναι πολύ σπάνιο, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, μία χώρα να έχει καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να διορθώσει την εικόνα της.

Το ρεπορτάζ εστιάζει επίσης σε όσα οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι καταλυτικής σημασίας ήταν τα «φτηνά δάνεια της Τρόικας» που δεν άφησαν την Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Επίσης τονίζει ότι η κυβέρνηση κατάφερε με επιτυχία να τα βγάλει πέρα με πολλές περικοπές κόστους, που ήταν απαραίτητες προκειμένου να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ειδική αναφορά γίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο όπως γράφει το Businessweek κατακτήθηκε νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ενώ επισημαίνεται ότι η χώρα ελπίζει να βγει στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές.

Επισημαίνεται δε η στωικότητα με την οποία ο ελληνικός λαός υπόμεινε την οικονομική κρίση. Οι Ελληνες έπρεπε να περάσουν από το «ζω πέρα από τις δυνατότητές μου» στο να «σφίξουν τη ζώνη». Το επίπεδο ζωής έπεσε δραματικά και η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27%.

Τέλος το άρθρο αναφέρεται στις πολύ επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών τις προηγούμενες ημέρες, στα έργα που προγραμματίζονται, όπως το αεροδρόμιο Καστελίου και το Πάτρα-Πύργος, στην ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο που θα δοθεί σε πολλά σημεία και στην μεγάλη αύξηση του τουρισμού που αναμένεται φέτος.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου