Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Όλη η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών... η Alpha Bank

Ενδιαφέρουσα... «αδιάφορη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση αφού το ενδιαφέρον μονοπώλησε εξολοκλήρου η μετοχή της Alpha Bank, που έκλεισε στα 0,729, σημειώνοντας άνοδο 4,89%.

Η πτώση του Γενικού Δείκτη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο «τεχνικής» φύσεως και όχι τόσο προϊόν πολιτικής αναστάτωσης. Μέχρι το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης, κινούνταν σε στενό εύρος διακύμανσης, με μικρές εναλλαγές προσήμου και μετά τις 13.00 οι απώλειες ενισχύθηκαν και εντάθηκαν στις δημοπρασίες, στο κλείσιμο των μετοχών.

Κύκλοι της αγοράς ανέφεραν, ότι ενόψει της αύξησης της στάθμισης της Alpha Bank στον FTSE 25 (από αύριο που αρχίζει η διαπραγμάτευση των καινούριων μετοχών), σε 30% από 16% προηγουμένως, αρκετοί θεσμικοί επενδυτές έσπευσαν σε ρευστοποίηση της θέσης τους σε άλλες μετοχές του 25άρη και σε ενίσχυση στον τίτλο της Alpha Bank.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην σημερινή συνεδρίαση, από τα 171,92 εκατ. ευρώ, τα 78,91 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στον τίτλο της Alpha Bank και στα αντίστοιχα warrants της, κάτι λιγότερο από 50% δηλαδή.

Επιπλέον, βάσει απόφασης του ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 26 Μαρτίου που ενέκρινε την απαλοιφή της προσαρμογής στην τιμή μιας μετοχής για όλους τους τύπους ΑΜΚ με Ιδιωτική Τοποθέτηση, θεωρήθηκε ότι η πτώση που είδαμε στην μετοχή της Alpha Bank τις προηγούμενες μέρες, οφείλετο σε «προσαρμογή» που η ίδια η αγορά προχώρησε, στην τιμή της μετοχής και όχι σε κάποιο άλλο ιδιαίτερο αρνητικό παράγοντα, εξηγούν αναλυτές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.323,24 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,20%, ενώ στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πλην της Alpha Bank, μόνο η Intralot παρέμεινε σταθερή, ενώ οι λοιπές κλείσανε με αρνητικό πρόσημο.

Ενδεικτικά, η μετοχή του Τιτάνα σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες -5,76% και κλείσιμο στα 24,20 ευρώ, η Ελλάκτωρ (-4,47%) και κλείσιμο στα 3,85 ευρώ, η ΔΕΗ (-2,52%) και κλείσιμο στα 11,99 ευρώ, η Τρ. Πειραιώς (-3,02%) και κλείσιμο στα 1,93 ευρώ, ο ΟΛΠ (-5,11%) και κλείσιμο στα 18,74 ευρώ, η Frigoglass (-4,66%) και 4,71 ευρώ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η μετοχή των ΕΛΚΑ (+4,32%) με κλείσιμο στα 1,93 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο κ. Ζαμάνης από την Beta Χρηματιστηριακή το οικονομικό και χρηματιστηριακό τοπίο παραμένει θετικό, αλλά η πολιτική αστάθεια είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να χαλάσει την ισορροπία. Άλλωστε αυτό αναφέρει και σε σημερινή της έκθεση η Moody’s.

Με ενδιαφέρον περιμένει η αγορά και την έκθεση αξιολόγησης του ίδιου οίκου αύριο για την Ελλάδα, με προσδοκίες κάποιας θετικής εξέλιξης είτε όσον αφορά το outlook της χώρας, είτε όσον αφορά την βαθμολόγηση.

Σε τεχνικό επίπεδο αναλυτές θεωρούν ότι τo εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη παραμένουν οι 1.315-1.360 μονάδες και μόνο οποιοδήποτε «σπάσιμο» αυτών των ορίων, πάνω ή κάτω, θα δώσει μια πιο έντονη κίνηση.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου