Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η κυβέρνηση ακροβατεί : Συνάντηση Σαμαρά -Βενιζέλου στη σκιά του Μπαλτάκου

Στην σκιά των εξελίξεων στην υπόθεση Μπαλτάκου που εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας σοβαρό ζήτήματα στην συγκυβέρνηση, συναντώνται αύριο στις 10 το πρωί, στο Μ. Μαξίμου, οι Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγελο Βενιζέλο.
Η αποκάλυψη του βίντεο και τα όσα ακολούθησαν έχουν δημιουργήσει ισχυρούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση που βλέπει την υπόθεση Μπαλτάκου να εξαερώνει τα όποια πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη, εκτιμήθηκε ότι θα προκύψουν απο την «νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία» και τα εύσημα των δανειστών και του διεθνούς Τύπου.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ο πρωθυπουργός δέχεται πυρά για την επιλογή του κυρίου Μπαλτάκου, που υπήρξε το δεξί του χέρι, ενώ ο αντιοπρόεδρος της κυβέρνησης δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να πάρει αποστάσεις, με τον Γιώργο Παπανδρέου να τον καλεί να αποσύρει το ΠΑΣΟΚ απο την κυβέρνηση.
Ακόμη, επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης, καθώς και οι επερχόμενες διπλές εκλογές.
Δεν έπεισαν οι ραδιοφωνικές εξηγήσεις του Μπαλτάκου
Οι εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει ο τέως γενικός γραμματέας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real Fm, μάλλον δημιούργησαν περισσότερο εκνευρισμό παρά ηρέμησαν την κατάσταση.
Μεταξύ άλλων ο Τάκης Μπαλτάκος παραδέχθηκε ότι είχε και άλλες συναντήσεις τόσο με τον Ηλία Κασιδιάρη όσο και με άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι θα μπορούσαν και αυτές να έχουν υποκλαπεί.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σημείωσε ότι τις επαφές αυτές τις είχε για το καλό της χώρας και τη παράταξης, ενώ, τόνισε κατηγορηματικά ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τις κινήσεις του.
«Δεν υπήρχε λόγος να ξέρει ότι συναντώ βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αυτό ήταν μία λεπτομέρεια» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλτάκος τόνισε:

  • Η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα που έχει χάσει το δεξιό της κομμάτι και αυτό είναι κακό για την παράταξη και τη χώρα
  • Ο πρωθυπουργός ήξερε ότι έπρεπε να απεγκλωβίσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους της ΝΔ που ψήφιζαν Χρυσή Αυγή
  • Εγώ ήμουν επιφορτισμένος, με πλειάδα ενεργειών, προς τη ΧΑ, προς την Εκκλησία και αλλού να απεγκλωβίσω αυτούς τους ψηφοφόρους
  • Ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε, δεν υπήρχε λόγος να ξέρει ότι συναντώ βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αυτό ήταν μία λεπτομέρεια
  • Οι συναντήσεις μου με βουλευτές και στελέχη της ΧΑ γίνονταν πριν και ίσως μετά τη δολοφονία Φύσσα
  • Η συνάντηση με τον Ηλία Κασιδιάρη έγινε τον Οκτώβριο του 2013
  • Επρεπε να γνωρίζω για να καταλάβω πως σκέφτεται ο Κασιδιάρης. Πού το πάει και τι θέλει.
  • Από τις συναντήσεις μου μαζί τους έμαθα πράγματα πολιτικής σημασίας που δεν μπορώ να αποκαλύψω
  • Εχω πει δημόσια ότι οι διώξεις εναντίον πολιτικού κόμματος είναι πολιτικό λάθος. Σε μία χώρα που έχει μάθει τους κλέφτες και τους αμαρτωλούς αυτό δεν είναι σωστό. Μην τους διώκουμε, μην απαγορεύετε τα συσσίτια, αφήσετε τους στην αφάνεια, μην τους προβάλλετε. Δεν είναι Δανία. Τους κάνετε ήρωες. Αυτά τα έλεγα και στον πρωθυπουργό.

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης στην Συγγρού -Υπουργοί και βουλευτές ανησυχούν
Η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τεράστιο εκνευρισμός στη Νέα Δημοκρατία με υπουργούς και βουλευτές να αγωνιούν για τις ενδεχόμενες εκλογικές επιπτώσεις που θα έχουν οι αποκαλύψεις του Ηλία Κασιδιάρη.
«Τελικά πολλές φορές η ιστορία γράφεται με την παρέμβαση του απροόπτου. Μέχρι σήμερα το πρωί θα έβαζα στοίχημα ότι η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Τώρα δεν μπορώ να το βάλω» ανέφερε με νόημα κορυφαίος υπουργός.
Σε επίπεδο πολιτικό, πάντως, κεντρικός στόχος είναι να «αποδομηθεί» πλήρως ως πρόσωπο ο Τάκης Μπαλτάκος και για τον λόγο αυτό πολλά στελέχη κάνουν λόγο για προσωπική ατζέντα, ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτική στις διατυπώσεις τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για «ανοησία και ατομική ευθύνη» και πως αν σκοπός είναι να χτυπηθεί η ΝΔ, θα είναι το τελευταίο καίριο πλήγμα στη δημοκρατία».
Ασφυκτικές πιέσεις σε Βενιζέλο από την Τρικούπη -«Καρφιά» και από Παπανδρέου
Στον αντίποδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τα στελέχη του, καθώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βγαίνουν και μιλούν ανοικτά για τους «ακροδεξιούς θύλακες», αλλά και για πολιτικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού.
Κορυφαία στελέχη ανάμεσά τους ο γραμματέας του κόμματος, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης στρέφουν ξεκάθαρα τα βέλη τους και προς την μεριά του Μαξίμου τονίζοντας ότι «δεν φθάνει μόνο η παραίτηση Μπαλτάκου».
Ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη καλείται για ακόμη μια φορά να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη μέτωπο εκείνο με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα πυροδότησε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος του οποίου ηγούνταν πριν από λίγο καιρό.
Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να ασκήσει δριμύτατη κριτική κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης, μετά το ζήτημα Μπαλτάκου, οδήγησε πρώην υπουργούς της δικής του κυβέρνησης να στραφούν εναντίον του, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Σε κάθε περίπτωση, Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν μπροστά τους ακόμη μια «καυτή πατάτα» η οποία έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την εκρηκτική συνεδρίαση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα από την οποία η κυβερνητική συνοχή δεν βγήκε εντελώς αλώβητη.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου