Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Οι πιο πρόσφατες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του Πλούτωνα και ο συναγερμός στη NASA λίγο πριν από την ιστορική άφιξη στον Πλούτωνα


Παρακάτω είναι οι πιο πρόσφατες απόψεις υψηλής ανάλυσης του Πλούτωνα που αποστέλλονται από New Horizons της NASA,

μεταξύ των οποίων μία που δείχνει τα τέσσερα μυστηριώδη σκοτεινά σημεία στον Πλούτωνα που έχουν εξάψει την φαντασία του κόσμου.

Το Long Range Reconnaissance Imager (Lorri) λαμβάνει αυτές τις τρεις εικόνες μεταξύ 1 έως 3 Ιούλη 2015, πριν από την ανωμαλία της 4η Ιουλίου έστειλε Νέοι Ορίζοντες σε ασφαλή λειτουργία.



Αριστερά δείχνει την εικόνα, στη δεξιά πλευρά του δίσκου, ένα μεγάλο φωτεινό χώρο από το ημισφαίριο του Πλούτωνα που θα δει close-up από New Horizons στις 14 Ιουλίου Οι τρεις εικόνες μαζί δείχνουν την πλήρη έκταση της συνεχούς λωρίδας του σκοτεινού εδάφους που τυλίγεται γύρω από ένα μεγάλο μέρος του ισημερινού της περιοχής του Πλούτωνα. Το δυτικό άκρο του θερισμού (δεξιά εικόνα) διασπάται σε μια σειρά από εντυπωσιακές σκοτεινές τακτικές απόστασης μεταξύ τους τα σημεία, το καθένα εκατοντάδες μίλια σε μέγεθος, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά οι εικόνες Νέοι Ορίζοντες εληφθεί σαν στα τέλη Ιουνίου. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία αρχίζουν να εμφανίζονται στο φωτεινό υλικό βόρεια της σκοτεινής περιοχής, ιδίως μια σειρά από φωτεινές και σκοτεινές κηλίδες που είναι εμφανή ακριβώς κάτω από το κέντρο του δίσκου προς τη σωστή εικόνα. Σε όλες τις τρεις μαύρο-άσπρες-και απόψεις, το φαινομενικό οδοντωτό κάτω άκρο του Πλούτωνα είναι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας της εικόνας.
----------------------------------
Συναγερμός στη NASA λίγο πριν από την ιστορική άφιξη στον Πλούτωνα:




Μόλις λίγες μέρες πριν από το πρώτο, ιστορικό πέρασμα από τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου, η αποστολή New Horizons παρουσίασε άγνωστη δυσλειτουργία, την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τώρα η NASA. Θα πρέπει να βιαστεί, αφού το σκάφος θα έχει περιθώριο μόλις 24 ωρών να εξερευνήσει τον πλανήτη-νάνο πριν τον προσπεράσει για πάντα.

Η άγνωστης φύσης «ανωμαλία» που εκδηλώθηκε γύρω στις 21.00 ώρα Ελλάδας το βράδυ του Σαββάτου προκάλεσε απώλεια επικοινωνιών για μία ώρα και 24 λεπτά. Η επαφή αποκαταστάθηκε, ωστόσο ο αυτόματος πιλότος έθεσε αυτόματα το σκάφος σε κατάσταση αναμονής.

«Για την πλήρη επαναφορά του σκάφους αναμένεται να χρειαστούν μία έως τέσσερις ημέρες. Το New Horizons δεν θα μπορεί να συλλέγει επιστημονικά δεδομένα σε αυτό το διάστημα» ανακοίνωσαν οι διαχειριστές της αποστολής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα σήματα της NASA χρειάζονται 4,5 ώρες για να φτάσουν το New Horizons, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Μέχρι να φτάσει η απάντηση, η Γη έχει περιστραφεί τόσο πολύ που η NASA πρέπει να χρησιμοποιεί διαφορετικό επίγειο σταθμό για τη λήψη.


Animation του δορυφόρου Χάροντα να περιφέρεται γύρω από τον Πλούτωνα. Δημιουργήθηκε από ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες του New Horizons στα τέλη Ιουνίου (Πηγή: NASA)

Προηγούμενα προβλήματα

Το New Horizons, το οποίο ταξιδεύει για τον Πλούτωνα από το 2006, είχε εκδηλώσει ανάλογο πρόβλημα τον Μάρτιο του 2007. Η επαφή με το σκάφος είχε χαθεί τότε λόγω προβλήματος στη μνήμη και επανήλθε σε πλήρη λειτουργιά σε λιγότερο από δύο ημέρες. Τώρα, όμως, η μεγαλύτερη καθυστέρηση στις επικοινωνίες περιπλέκει την κατάσταση.

Η ανωμαλία στη λειτουργία του σκάφους ανάγκασε τον αυτόματο πιλότο να προχωρήσει σε επανεκκίνηση του κύριου υπολογιστή και να ζητήσει από το εφεδρικό σύστημα να επικοινωνήσει με τη Γη. Έκτοτε το New Horizons παραμένει σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας, κατά την οποία τα μη κρίσιμα συστήματα τίθενται προληπτικά εκτός λειτουργίας.

Το New Horizons είναι το ταχύτερο αντικείμενο που έχει εκτοξευτεί ποτέ στο βαθύ Διάστημα. Δεν έχει τρόπο να επιβραδύνει όταν πλησιάσει τον Πλούτωνα και θα τον προσπεράσει με μεγάλη ταχύτητα, όπως έκαναν και οι παλαιότερες αποστολές Voyager, Mariner και Pioneer κατά την επίσκεψή τους σε άλλους πλανήτες.

Ο μικρός Πλούτωνας, ο οποίος έχασε τον χαρακτηρισμό του πλανήτη και εξέπεσε στην κατηγορία των πλανητών-νάνων το 2006, βρίσκεται τόσο μακριά που ακόμα και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δεν μπορεί να διακρίνει επιφανειακά χαρακτηριστικά.

Στις τελευταίες εικόνες που μετέδωσε το New Horizons, από απόσταση μερικών εκατομμυρίων χιλιομέτρων, σκούρες κηλίδες με διάμετρο γύρω στα 500 χιλιόμετρα διακρίνονται στον ισημερινό του Πλούτωνα. Το σκάφος αποκάλυψε επίσης ένα φωτεινό κάλυμμα πάγου, ενώ αντίθετα το πολικό κάλυμμα του Χάροντα, του μεγαλύτερου φεγγαριού του Πλούτωνα, είναι σκούρο.

Οι σημαντικότερες παρατηρήσεις του New Horizons θα ληφθούν σε ένα στενό χρονικό παράθυρο διάρκειας περίπου 24 ωρών.

Το σκάφος προγραμματίζεται στη συνέχεια να επισκεφθεί ένα από τα σώματα της Ζώνης του Κάιπερ, η οποία εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα και περιέχει κυρίως αντικείμενα από πάγο. Το ποιο θα είναι το σώμα αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
http://www.tovima.gr
http://pluto.jhuapl.edu

ΠΗΓΗ erevnw 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου