Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Πρόκληση: Τουρκική παρέμβαση στις ασκήσεις Κύπρου – Ισραήλ (χάρτης)

Πέτρος Θεοχαρίδης
Από το philenews
 
Με μια εξαιρετικά προκλητική κίνηση των τελευταίων ωρών, η Τουρκία προχώρησε σε παράνομες δεσμεύσεις περιοχών εντός του FIR Λευκωσίας και σε αποστάσεις που ξεκινούν από τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου, προφανώς σε αντίδραση των κοινών ασκήσεων Κύπρου – Ισραήλ.

Μάλιστα, στις δύο παράνομες δεσμεύσεις περιοχών νοτιοδυτικά της Πάφου, περιέλαβε και τμήμα της περιοχής που δέσμευσε με ΝΟΤΑΜ από τα τέλη του περασμένου μήνα η Κυπριακή Δημοκρατία – για τους σκοπούς της κοινής Κυπρο-Ισραηλινής άσκησης.
Συγκεκριμένα, όπως από τις αρχές του μήνα αποκάλυψε με πρωτοσέλιδό του ο «Φιλελεύθερος»,με τις ΝΟΤΑΜ Α0760 και Α0761, η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε μεγάλη έκταση της χερσαίας Κύπρου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Τροόδους, για ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Που θα διεξαχθούν Από τις 7 μέχρι και τις 14 Ιουνίου με πτήσεις σε ύψος μέχρι και 8.000 πόδια.

Η περιοχή (στον χάρτη με αρ.2) ξεκινά ανατολικά από την Ορούντα και φτάνει στα βόρεια της όρια μέχρι την Ευρύχου και από εκεί μέχρι την Χαλεύκα στην Τυλληρία και την Αργάκα όπου είναι το δυτικότερο σημείο της περιοχής δέσμευσης. Από την Αργάκα εκτείνεται προς την Γιόλου και το νότιο όριο της ζώνης της άσκησης επεκτείνεται προς Μαλιά και Κισσούσα και από εκεί στη γραμμή Μονιάτη – Πελένδρι μέχρι το Φτερικούδι, το Μιστερό και την Ορούντα.

Με τρίτη ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Α0762, που αφορά στην περίοδο 7 έως 14 Ιουνίου δεσμεύτηκε επίσης για ασκήσεις πολεμικής αεροπορίας, ορεινή και ημιορεινή περιοχή (στον χάρτη με αρ. 3) από τον Λουβαρά μέχρι τον Αρακαπά το Κελλάκι, το Αρμενοχώρι και την Αψιού. Αφορά πιο χαμηλού ύψους πτήσεις και συγκεκριμένα μέχρι και 4.000 πόδια.

Τέταρτη ΝΟΤΑΜ που αφορά επίσης στην περίοδο 11 έως 14 Ιουνίου, δεσμεύει μεγάλο μέρος της θάλασσας νότια της Κύπρου (στον χάρτη με αρ. 1) σε βάθος μέχρι και 60 χιλιόμετρα από τις ακτές και μήκους μεγαλύτερου των 100 χιλιομέτρων, για πτήσεις στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων σε υψόμετρο κάτω των 3.500 ποδών.

Για την ίδια περίπου περίοδο, δηλαδή από τις 13 μέχρι τις 15 Ιουνίου, η Τουρκία με παράνομες ΝΟΤΑΜ είχε επίσης, «δεσμεύσει» από τα τέλη του περασμένου μήνα, περιοχή βόρεια και νότια του Πενταδακτύλου μεταξύ Λαπήθου – Καραβά και Δικώμου –Κιόνελι, για ασκήσεις χωρίς πυρά, όπως και δύο περιορισμένης έκτασης θαλάσσιες ζώνες στον κόλπο Αμμοχώστου (αρ. 7) στην περιοχή όπου βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το «Μπαρμπαρός».

Γίνεται λόγος για αεροπορικές ασκήσεις σε υψόμετρο μέχρι τις 6.000 πόδια. Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει ΝΟΤΑΜ χαρακτηρίζοντας παράνομες τις πιο πάνω τουρκικές, ζητώντας από τα αεροσκάφη που πετούν στις περιοχές αυτές να διατηρούν επαφή για να λαμβάνουν οδηγίες από τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Δημοκρατίας.

Ακολούθησαν, μετά και την έναρξη της περιόδου των Κυπρο-Ισραηλινών ασκήσεων, δύο διαδοχικές παράνομες NAVTEX, τις 602/17 και 603/17. Με την 602/17 (στον χάρτη με αρ. 4) «δεσμεύεται» περιοχή 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ξεκινά από τα όρια των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας νότια της Πάφου και επεκτείνεται στα νοτιοδυτικά. Η παράνομη NAVTEX αναφέρεται σε «επικίνδυνη» δραστηριότητα πολεμικών πλοίων και υποβρύχια δραστηριότητα και υποδεικνύει ότι πρέπει να απομακρυνθούν υποβρύχια και υποθαλάσσια μέσα που πλέουν εκεί.

Στην περιοχή αυτή επικαλύπτει και περιοχή 900 τετρ. χιλιομέτρων (στον χάρτη με αρ. 6) που η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε με ΝΟΤΑΜ για τις αεροπορικές ασκήσεις Κύπρου – Ισραήλ, γεγονός που δείχνει την προκλητική τακτική της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το νότιο και ανατολικό όριο της παράνομης ειδοποίησης προς ναυλωμένους, συμπίπτει με τις επίσης παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της, δηλαδή τμήματα των τεμαχίων 1,4,5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Με την NAVTEX 603 η Τουρκία (στον χάρτη με αρ. 5) «δεσμεύει» έκταση περίπου 9.000 τετρ. χιλιομέτρων, νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πυρά.

Με τον αριθμό 8 στο χάρτη, η περιοχή δέσμευσης για τα τρισδιάστατα σεισμογραφικά του Ramform Heperion.
 Πέτρος Θεοχαρίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου