Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Υδατοδρόμια: Θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην άμυνα των νήσων του Αιγαίου;

Δύο ειδήσεις πυροδότησαν την επιθυμία μου να γράψω αυτό το άρθρο. Η πρώτη σχετίζεται με την απόκτηση γραμμών υδροπλάνων τα οποία θα εξυπηρετούν τα ελληνικά νησιά σε Αιγαίο, η οποία βαίνει προς ολοκλήρωση. Η δεύτερη σχετίζεται με το γεγονός ότι η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOCOM) θέλει υδροπλάνο και προτείνει ένα C-130J Super Hercules τροποποιημένο που πιστεύει ότι θα είναι κατάλληλο για τις ανάγκες της.

Γράφει ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress


Όσον αφορά τα νέα ελληνικά υδατοδρόμια η ανάπτυξη ενός δικτύου το τελευταίο διάστημα είναι γρήγορη. Τις προηγούμενες ημέρες, έγινε και το πρώτο εμβληματικό βήμα για τη δημιουργία συνολικά 30 υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Αυτό έχει σημασία καθώς χαρτογραφούνται τα νερά για την από/προσθαλάσωση υδροπλάνων στην νησιωτική επικράτεια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξετάζουν για άλλη μια φορά την παραλλαγή αμφίβιου C-130 Hercules που να μπορεί να επιχειρεί από παράκτιες περιοχές για την υποστήριξη ειδικών δυνάμεων επιχειρήσεων.

Το MC-130J είναι η τελευταία έκδοση ειδικών επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, που προορίζεται να διεισδύει σε επικίνδυνες περιοχές για να αποβιβάσει, να επιβιβάσει ή να ανεφοδιάσει δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, καθώς και να ανεφοδιάζει ελικόπτερα.

Ένα Maurice Farman 7, το οποίο μετατράπηκε σε υδροπλάνο, εκτέλεσε την πρώτη αποστολή Ναυτικής Συνεργασίας παγκοσμίως. Στις 24 Ιανουαρίου 1913, με πιλότο τον Μ. Μουτούση και παρατηρητή τον Αρ. Μωραϊτίνη, εκτέλεσε με επιτυχία τολμηρή αναγνωριστική πτήση πάνω από τα Δαρδανέλλια, με σκοπό την εξακρίβωση των θέσεων του οθωμανικού στόλου.

Το αεροσκάφος καταστράφηκε από ατύχημα την 3η Μαρτίου 1913 στο Παλαιό Φάληρο. Κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκαν έξι Maurice Farman τύπου F-7.  

                      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου