Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Ρωσία κυρώσεις: Ο Πούτιν κλείνει την στρόφιγγα και στα σιτηρά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  Γιαννης Κουτρουμπης  

 Ρωσία κυρώσεις: Το Κρεμλίνο φαίνεται αποφασισμένο να ανταποδώσει τις κυρώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κλείνοντας τις εξαγωγές σιτηρών και αερίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δυσχεραίνει μέρα με την μέρα τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα υπέγραψε διάγγελμα με το οποίο κλείνει την στρόφιγγα αν η Ευρώπη δεν πληρώσει το αέριο σε ρούβλια. Συνεχίζοντας, οι Ρώσοι κλιμακώνουν διαμηνύοντας ότι και τα σιτηρά θα εξάγονται μετά από πληρωμές με ρούβλια, την ώρα που μία επισιτιστική κρίση βρίσκεται πολύ κοντά.



Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον επικεφαλή των Ουκρανών διαπραγματευτών η Ρωσία αποδέχθηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας. Εκεί που φαίνεται ότι δεν τα βρίσκουν είναι στο αν και πότε θα γίνει η συνάντηση Ζάεφ – Πούτιν, όπου οι Ρώσοι αναφέρουν πως δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή.



Ως προς τα σιτηρά

Ο Μεντβέντεφ διεμήνυσε ότι τα ρωσικά τρόφιμα και σιτηρά θα εξάγονται μόνο σε «φιλικές χώρες» και μετά από πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμα των εν λόγω χωρών. Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε “φιλικές χώρες” με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έκανε σήμερα Κυριακή γνωστό ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των ηγετών και ότι η θέση της Μόσχας σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει.

«Το σχέδιο συμφωνίας δεν είναι έτοιμο για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. «Επαναλαμβάνω ξανά και ξανά: η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητη».
Το διάταγμα για τις πληρωμές αερίου με ρούβλια

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το διάταγμα με βάση το οποίο οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές.

«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν».

«Αν γίνει θα γίνει στην Τουρκία»

Χθες, ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και το Κίεβο αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση. Μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προχωρήσει σημαντικά.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε επίσημη απάντηση σε όλες τις (ουκρανικές) θέσεις, δηλαδή τις αποδέχτηκε, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είπε ο διαπραγματευτής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει επίσημη γραπτή επιβεβαίωση» παρά μόνο η «προφορική» αποδοχή εκ μέρους της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Αραχάμια, εάν τελικά γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν, πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ pagenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου