Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Γαλλία: "Κρατά" τη δημοσκοπική πρωτιά ο Μακρόν - Ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει εφόσον εκλεγεί

Το προβάδισμα του Μακρόν έναντι της Λεπέν μειώνεται σε δημοσκόπηση μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι έτοιμος να κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 10 Απριλίου, αλλά το προβάδισμά του έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η υποστήριξη προς τον Μακρόν διαμορφώθηκε στο 27%, από 29,5% σε παρόμοια έρευνα δύο εβδομάδες νωρίτερα. Η Λεπέν κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 22%, αυξημένη κατά 3,5 μονάδες, βάσει έρευνας της Ifop για την πρόθεση ψήφου για λογαριασμό της Journal du Dimanche.

Ο Μακρόν θα κέρδιζε τη Λεπέν με 53% έναντι 47% σε μια εκλογική αναμέτρηση, έδειξε η δημοσκόπηση, μειωμένη από 58% έναντι 42% δύο εβδομάδες νωρίτερα. 

Η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους στον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι:

-Ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελενσόν θα καταλάμβανε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο με ποσοστό 15%, αυξημένο κατά 2 μονάδες.
-Ο ακροδεξιός ειδήμων Ερίκ Ζεμούρ θα είχε 10,5%, μειωμένος κατά 1,5 μονάδα.
-Η Valerie Pecresse των Ρεπουμπλικανών θα είχε 9%, μειωμένη κατά 2 μονάδες.
Το Ifop διεξήγαγε διαδικτυακή έρευνα σε 1.405 ενήλικες από τις 31 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου. Το περιθώριο σφάλματος ήταν μεταξύ 1,4 και 3,1 μονάδων. 

Ο Μακρόν σε τροχιά για άλλη μια προσπάθεια αναμόρφωσης της γαλλικής οικονομίας


Ο ανεξάρτητος κεντρώος, σύμφωνα με το Bloomberg, κέρδισε τους Γάλλους το 2017 με τις υποσχέσεις του να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον με φορολογικές μειώσεις και να ενθαρρύνει την εργασία με αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και την κοινωνική πρόνοια. Αλλά μετά από μια καταιγιστική δράση κατά το πρώτο έτος της προεδρίας του, αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια επιβραδύνθηκε από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και σταμάτησε από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο στις 10 Απριλίου, ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει και θα νικήσει πιθανότατα την εθνικιστική υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου. Αν έχουν δίκιο, τότε αυτές είναι οι βασικές πολιτικές που θα διαμορφώσουν τη Γαλλία για τα επόμενα πέντε χρόνια - έχοντας κατά νου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει σκιά στη σκοπιμότητα ορισμένων από τα σχέδιά του.

Δημοσιονομική πολιτική

Ο Γάλλος ηγέτης λέει ότι θα συνεχίσει να μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές για να προωθήσει την οικονομική δραστηριότητα και να ελαφρύνει το φορολογικό βάρος της εργασίας.

Για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει περαιτέρω μειώσεις στις εισφορές επί της παραγωγής και χαμηλότερες επιβαρύνσεις για τους αυτοαπασχολούμενους. Για τα νοικοκυριά, δεσμεύεται να καταργήσει το τέλος τηλεοπτικής άδειας και να αυξήσει το ανώτατο όριο για το αφορολόγητο της κληρονομιάς.

Οι περικοπές θα κοστίσουν στο κράτος συνολικά 15 δισ. ευρώ όταν εφαρμοστούν πλήρως.

Δαπάνες

Ο Μακρόν σχεδιάζει να διαθέσει 10 δισ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση, η οποία θα περιλαμβάνει την ανακαίνιση κτιρίων, επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα και τη φύτευση δέντρων. Η εκπαίδευση και η υγεία είναι επίσης στη σειρά για να λάβουν ώθηση από τις δημόσιες επενδύσεις.

Σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις, το συνολικό κόστος του προγράμματος του Μακρόν θα φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του το 2027.

Οικονομικά

Για να πληρώσει τον λογαριασμό, ο Μακρόν λέει ότι έχει παρατάξει το αντίστοιχο ποσό από την εξοικονόμηση δαπανών. Στο μανιφέστο, υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα υπό τους γενικούς τίτλους του εκσυγχρονισμού του κράτους, της μείωσης των λειτουργικών δαπανών και του περιορισμού των δαπανών των τοπικών αρχών. 

Συνολικά, η ομάδα του Μακρόν λέει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εξακολουθήσει να πέφτει κάτω από το 3% της οικονομικής παραγωγής έως το 2027, σύμφωνα με τις προβλέψεις της σημερινής του κυβέρνησης. Το σχέδιο βασίζεται σε αισιόδοξες υποθέσεις για την ανάπτυξη και τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων στο αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας μακροπρόθεσμα.

Κοινωνική πολιτική

Ο Μακρόν εμμένει στην οικονομική πολιτική κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του: κάντε την εργασία να αποδίδει. Ορισμένα μέτρα θα μπορούσαν να αποδειχθούν δημοφιλή, όπως ο τριπλασιασμός του αφορολόγητου επιδόματος για τα μπόνους που εισήγαγε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων, η εγγύηση μιας λύσης παιδικής μέριμνας για όλους, η ενίσχυση των μηχανισμών κατανομής κερδών ή η εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας για τις ημέρες διακοπών.

Πέρα από αυτά τα "καρότα" για να γίνει η εργασία πιο ελκυστική, υπάρχουν επίσης και "ραβδιά" που μπορεί να αποδειχθούν κόκκινο πανί για τα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας. Ο Μακρόν λέει ότι θα προσθέσει όρους στο ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας και θα διαφοροποιήσει τη γενναιοδωρία της ασφάλισης ανεργίας ανάλογα με την ισχύ της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με το μανιφέστο, οι αλλαγές θα οδηγήσουν την ανεργία στο 5% - ένα επίπεδο που έχει να δει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Υγεία

Ο Μακρόν θέλει να δώσει κίνητρα για την παραγωγή φαρμάκων στη Γαλλία, αφού αντιμετώπισε ελλείψεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κοβίντ, και να οργανώσει διάσκεψη για το πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν "ιατρικές έρημοι", περιοχές χωρίς γιατρούς.

Για να ενισχύσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, θέλει να στρατολογήσει συνταξιούχους για να προσφέρουν τον χρόνο τους σε διάφορους τομείς, από τη βοήθεια των παιδιών με την εργασία στο σπίτι μέχρι τη συμβουλευτική επιχειρηματιών. Δεσμεύεται επίσης να θέσει στην άκρη 1.100 ευρώ το μήνα ως κατώτατο όριο για τις συντάξεις όσων έχουν εργαστεί σε όλη τους τη ζωή. Μετά από αναφορές για κακομεταχείριση σε οίκους ευγηρίας, σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους φροντιστές.

Συντάξεις

Όταν o κορονοϊός βύθισε τη Γαλλία σε ύφεση το 2020, ο Μακρόν έβαλε παύση στα σχέδιά του για την αναμόρφωση των συντάξεων. Η βασική διαφορά στη νέα του πρόταση είναι μια σαφής δέσμευση για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 από τα 62 έτη -κάτι που είχε αποκλείσει στο μανιφέστο του 2017- αντί να επικεντρωθεί στην κατάργηση μιας πληθώρας κλαδικών κανόνων για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος. Ενώ εξακολουθεί να στοχεύει σε κάποια απλούστευση, το νέο σχέδιο δεν επικεντρώνεται πλέον αποκλειστικά στην αντιδημοφιλή ιδέα της κατάργησης ενός πλήθους κανόνων και πλεονεκτημάτων ανά τομέα.

Οι αλλαγές που προτείνει θα κάνουν μεγάλο μέρος της βαριάς δουλειάς για το υπόλοιπο οικονομικό του πλαίσιο, αυξάνοντας τα έσοδα του κράτους, μειώνοντας τις δαπάνες και ενισχύοντας το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας. 

 Εκπαίδευση

Από την επένδυση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την παιδεία, το μισό από το ποσό αυτό θα πήγαινε στην αύξηση των αμοιβών των εκπαιδευτικών για όσους ξεκινούν την καριέρα τους και για όσους είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο και τον τόπο εργασίας τους. Τα σχολεία θα αποκτήσουν επίσης μεγαλύτερη οργανωτική αυτονομία και μεγαλύτερη εξουσία στις προσλήψεις.

Κλίμα


Ο Μακρόν έχει δεσμευτεί σαφώς υπέρ της πυρηνικής ενέργειας με την υπόσχεση να κατασκευάσει έξι αντιδραστήρες νέας γενιάς. Υπόσχεται επίσης δεκαπλασιασμό της ηλιακής ενέργειας και την κατασκευή 50 υπεράκτιων ανεμογεννητριών μέχρι το 2050. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται την ανάληψη από το κράτος ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Electricite de France SA, δήλωσε ο Μακρόν. 

Το μανιφέστο προβλέπει επίσης κανονισμούς για τη βελτίωση της σήμανσης του αποτυπώματος άνθρακα των καταναλωτικών αγαθών και την υποχρέωση σύνδεσης των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών με τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της εταιρείας τους. Ο Μακρόν θέλει να ανακαινίσει τουλάχιστον 700.000 σπίτια ετησίως για να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Ασφάλεια και άμυνα


Ο Μακρόν σχεδιάζει να συνεχίσει να ενισχύει την επιτόπια αστυνόμευση με 200 νέες ταξιαρχίες χωροφυλακής στις αγροτικές περιοχές και δυνάμεις δράσης που θα περιλαμβάνουν δασκάλους και δικαστές για τα φτωχότερα προάστια. Για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, το κράτος θα προσλάβει 1.200 ειδικούς και θα δημιουργήσει φίλτρα που θα προειδοποιούν τους χρήστες του διαδικτύου. 

Για να διατηρήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% της οικονομικής παραγωγής, έχει περιγράψει ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού του στρατού με περισσότερα αεροσκάφη, πυρηνικά υποβρύχια και τεθωρακισμένα οχήματα. 

Ο Μακρόν έχει δεσμευτεί να "συνεχίσει να πολεμά το ριζοσπαστικό Ισλάμ", κλείνοντας ορισμένα τζαμιά που δεν τηρούν έναν χάρτη αποδεκτής συμπεριφοράς, καθώς και αποβάλλοντας ιεροκήρυκες και κλείνοντας σχολεία. Θέλει επίσης να δημιουργήσει μια νέα συνοριακή δύναμη και να επιταχύνει τη διαδικασία απέλασης των ανθρώπων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Εξωτερικές Υποθέσεις


Ο Μακρόν υιοθετεί τη φιλοευρωπαϊκή στάση που αποδείχθηκε επιτυχής στην αναμέτρηση του 2017 εναντίον της Λεπέν.

Στο όνομα της στρατηγικής αυτονομίας, ζητά από την ΕΕ να αυξήσει μαζικά τις αμυντικές της δυνατότητες και να συντονίσει τους εθνικούς της στρατούς. Επιδιώκει να οικοδομήσει μια ευρωπαϊκή εκδοχή του metaverse, ενός δικτύου εικονικών, τρισδιάστατων κόσμων πάνω στο οποίο εργάζεται η αμερικανική Meta.

Ο Μακρόν έχει καταστήσει σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την οικονομική πίεση στη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφεύγοντας παράλληλα τη λεκτική κλιμάκωση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να διατηρηθούν όλοι οι δίαυλοι ανοιχτοί για συζήτηση. Θέλει επίσης το μπλοκ να απομακρυνθεί μακροπρόθεσμα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να υποδεχθεί ένα μερίδιο των Ουκρανών προσφύγων. 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου