Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Δέος!-Ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένο στον θεό Δία ανακαλύφθηκαν στη χερσόνησο του Σινά


Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός ναού του αρχαίου Έλληνα θεού Δία στη χερσόνησο του Σινά, δήλωσαν οι αρχές αρχαιοτήτων τη Δευτέρα.

Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανέφερε σε δήλωση ότι τα ερείπια του ναού βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Tell el-Farma στο βορειοδυτικό Σινά.

Το Tell el-Farma, γνωστό και με το αρχαίο του όνομα Pelusium, χρονολογείται από την ύστερη φαραωνική περίοδο και χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τους ελληνορωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Υπάρχουν επίσης λείψανα που χρονολογούνται στη χριστιανική και την πρώιμη ισλαμική περίοδο.

Ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε ότι οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν τα ερείπια του ναού μέσα από την πύλη εισόδου του, όπου ήταν ορατές δύο τεράστιες πεσμένες κολόνες από γρανίτη. Η πύλη καταστράφηκε σε έναν ισχυρό σεισμό στην αρχαιότητα, είπε.

Ο Waziri είπε ότι τα ερείπια βρέθηκαν μεταξύ του οχυρού Pelusium και μιας μνημειακής εκκλησίας στην τοποθεσία. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα σύνολο από ογκόλιθους γρανίτη που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για να χτίσουν μια σκάλα για να φτάσουν οι πιστοί στο ναό.

Οι ανασκαφές στην περιοχή χρονολογούνται από τις αρχές του 1900 όταν ο Γάλλος Αιγυπτιολόγος Jean Clédat βρήκε αρχαίες ελληνικές επιγραφές που έδειχναν την ύπαρξη του ναού του Δία-Κασίου αλλά δεν τον αποκάλυψε, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Δίας-Κάσιος είναι ένας συνδυασμός του Δία, του Θεού του ουρανού στην αρχαία ελληνική μυθολογία, και του όρους Κάσιος στη Συρία, όπου κάποτε λάτρευε ο Δίας.

Ο Χισάμ Χουσεΐν, διευθυντής των αρχαιολογικών χώρων του Σινά, είπε ότι οι επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή δείχνουν ότι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός (117-138) ανακαίνισε το ναό.

Είπε ότι οι ειδικοί θα μελετήσουν τους ανακαλυφθέντες ογκόλιθους και θα κάνουν μια φωτογραμμετρία για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του ναού.

Τα ερείπια του ναού είναι οι τελευταίες σε μια σειρά αρχαίων ανακαλύψεων που η Αίγυπτος έχει διαφημίσει τα τελευταία δύο χρόνια με την ελπίδα να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.

Η τουριστική βιομηχανία έχει ξεσπάσει από την πολιτική αναταραχή μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο αυταρχικό Χόσνι Μουμπάρακ. Ο τομέας δέχτηκε επίσης περαιτέρω πλήγματα από την πανδημία του κορωνοϊού και πιο πρόσφατα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα ερείπια του ναού βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Tell el-Farma στο βορειοδυτικό Σινά
Οι ανασκαφές στην περιοχή χρονολογούνται στις αρχές του 1900 όταν ο Γάλλος αιγυπτιολόγος Jean Clédat βρήκε αρχαίες ελληνικές επιγραφές που έδειχναν την ύπαρξη του ναού του Δία-Κασίου

ΠΗΓΗ directus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου