Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Αρχηγείο ασφαλείας στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας επλήγη από εκρήξεις

 

«Η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι η Μολδαβία δεν αποτελεί στόχο για στρατιωτική δράση και δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο θα μας επιτεθούν». [@SimonOstrovsky Twitter]

Μια σειρά εκρήξεων έπληξε το κτίριο που στεγάζει το υπουργείο κρατικής ασφάλειας στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας τη Δευτέρα (25 Απριλίου), λίγες ημέρες αφότου η Μόσχα δήλωσε ότι η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή θα μπορούσε να εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι από το υπουργείο Εσωτερικών της αποσχισθείσας περιοχής δήλωσαν ότι το κτίριο δέχθηκε πυρά από άγνωστους δράστες με εκτοξευτές χειροβομβίδων, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός TSV, δείχνοντας μια εικόνα ενός εκτοξευτή χειροβομβίδων που εγκαταλείφθηκε στο σημείο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός έδειξε τα παράθυρα και τις πόρτες του κτιρίου στην Τιρασπόλ να έχουν ανατιναχθεί, ενώ στο σημείο εμφανίστηκαν πυροσβεστικά συνεργεία.


 Σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης της Υπερδνειστερίας και αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Η Υπερδνειστερία, η οποία ζήτησε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της νωρίτερα τον Μάρτιο, θεωρείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τμήμα της Μολδαβίας.

Το κρατίδιο, το οποίο ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές και φιλοξενεί ρωσικές βάσεις στρατευμάτων και αποθήκες όπλων, συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας δήλωσε ότι «ανησυχεί για το περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αποσκοπούσε στη δημιουργία εντάσεων σε μια περιοχή την οποία δεν ελέγχει.

«Ο στόχος του σημερινού περιστατικού είναι να δημιουργηθούν αφορμές για την ένταση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία δεν ελέγχεται από τις συνταγματικές αρχές», ανέφερε η ανακοίνωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει για να αποκόψουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα – μια κίνηση που ερμηνεύεται από δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ως προσπάθεια δημιουργίας χερσαίου διαδρόμου από το ελεγχόμενο από τη Ρωσία Ντονμπάς, μέσω της Κριμαίας στην Υπερδνειστερία.

Η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει το νότιο τμήμα της Ουκρανίας και να ανοίξει μια διαδρομή προς την περιοχή Transnistria της Μολδαβίας, στο πλαίσιο της «δεύτερης φάσης» της στρατιωτικής της επιχείρησης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (CFD) της Ρωσίας.

«Ο έλεγχος του νότου της Ουκρανίας είναι μια άλλη διέξοδος προς την Υπερδνειστερία», δήλωσε ο Rustam Minnekayev, εκτελών χρέη διοικητή της CFD, σε δήλωση που μεταδόθηκε από το TASS και το Interfax.

Ο Minnekayev υποστήριξε στη συνέχεια ότι υπάρχουν στοιχεία για «καταπίεση» του ρωσόφωνου πληθυσμού εκεί, έναν ισχυρισμό που η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σε σχέση με ισχυρισμούς για καταπίεση των ρωσικών μειονοτήτων στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία ως αιτία για στρατιωτική δράση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την περιοχή για να εξαπολύσει επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία.

«Η υπόθεσή μας είναι ότι η Μολδαβία δεν αποτελεί στόχο για στρατιωτική δράση και δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο θα μας επιτεθούν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Nicu Popescu στη EURACTIV τον περασμένο μήνα.

«Ταυτόχρονα, ως κυβέρνηση έχουμε καθήκον να προετοιμαζόμαστε για όλα αυτά τα σενάρια – και αυτό, φυσικά, περιλαμβάνει και τα αρνητικά σενάρια», δήλωσε.

Η Μολδαβία εναποθέτει τις ελπίδες της στην ένταξη στην ΕΕ, αν και δεν έχει ακολουθήσει την Ουκρανία και τη Γεωργία στο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι περισσότεροι Μολδαβοί μιλούν ρουμανικά και ρωσικά και σύμφωνα με πληροφορίες οι μισοί από αυτούς έχουν αποκτήσει ρουμανικά διαβατήρια.

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου