Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Κρεμασμένα παπούτσια στην Αγία Σοφία - Ελλιπής σεβασμός και προστασία του χώρου

 

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Νέες εικόνες έλλειψης σεβασμού της Αγίας Σοφίας -ακόμη και ως τζαμί- κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και αναφορές πως η επισκευή της αυτοκρατορικής πύλης υπήρξε πρόχειρη.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, Μαχίρ Πολάτ, ο οποίος είχε μοιραστεί τις φωτογραφίες με την αυτοκρατορική πύλη και προκάλεσαν αντιδράσεις για την Αγία Σοφία, σήμερα σε νέα του ανάρτηση δημοσίευσε φωτογραφίες όπου οι πιστοί τοποθετούν τα παπούτσια τους ανάμεσα στις πέτρες του κτιρίου με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στην ιστορική υφή του.

Όπως έγραψε σχετικά «η κατάσταση στην Αγία Σοφία φθάνει σε επίπεδο προσβολής του ιερού χαρακτήρα και της ιστορικής της αξίας. Ζητώ από τις αρμόδιες αρχές να θέσουν τέρμα σε αυτό το όνειδος λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ευαισθησία εκατομμυρίων ανθρώπων για την Αγία Σοφία», ενώ πρόσθεσε «154 κάμερες, 69 άτομα προσωπικό ασφαλείας, καθώς και τουριστική αστυνομία δεν τα βλέπουν;».


 Στα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχει επίσης η δήλωση του επικεφαλής της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, πως ο κόσμος θεωρεί το μέρος ιερό και συνεπώς «όταν περνά τρίβει τα χέρια του πάνω στα αντικείμενα, ενώ κάποιοι παίρνουν ακόμη και κομμάτια και τα βάζουν στο στόμα τους».

Η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού CNN Turk με τίτλο «Γιατί καταστράφηκε η πύλη της Αγίας Σοφίας;» σημειώνει πως ακολουθώντας ορισμένες προλήψεις, κάποιοι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας επιχειρούν να πάρουν μικρά κομμάτια από τη πύλη, «πιστεύοντας πως αυτό θα τους προστατέψει από το κακό». Στο «παράλογο» του θέματος αναφέρεται και η εφημερίδα Gazete Duvar με τίτλο «Ποιος έφαγε την πόρτα στην Αγία Σοφία;».

Πρόχειρη επιδιόρθωση

Επισημαίνεται επίσης ότι η ζημιά, η οποία αποκαλύφθηκε πως είχε προκληθεί πριν από μήνες στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας, επιδιορθώθηκε μόλις μέσα σε μια μέρα αφότου προκλήθηκαν αντιδράσεις στα ΜΚΔ την περασμένη εβδομάδα.

O Πολάτ διερωτάται τι είδους διαδικασία επιδιόρθωσης ακολουθήθηκε και σημειώνει πως «το πιθανότερο είναι να στόκαραν το ξύλο και στη συνέχεια να το έβαψαν από πάνω. Μια τέτοια επιδιόρθωση δεν θα έπρεπε να γίνει. Δεν ταιριάζει στην Αγία Σοφία».

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Azoulay

Αρκετές είναι κι οι αναφορές για την επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, προκειμένου να εκφράσει τη λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αγία Σοφία. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» έκανε λόγο για την “ευκαιρία” που δημιούργησε το περιστατικό για την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου