Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Γαλλία: Αυτή είναι η γυναίκα που θέλει για πρωθυπουργό ο Μακρόν

 

Η 61χρονη υπουργός Απασχόλησης Ελιζαμπέτ Μπορν είναι το απόλυτο φαβορί για την πρωθυπουργική κατοικία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει γυναίκα πρωθυπουργό στη Γαλλία, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, με την υπουργό Απασχόλησης Ελιζαμπέτ Μπορν να παρουσιάζεται ως το μεγάλο φαβορί.

Η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro” αναφέρει πως μπορεί μεν ο Ζαν Λικ Μελανσόν να προτείνει ο ίδιος τον εαυτό του ως τον επόμενο Γάλλο πρωθυπουργό-ίσως και ως αντάλλαγμα για τις ψήφους που το κόμμα του παραχώρησε στον Εμανουέλ Μακρόν για την προεδρική εκλογή του-αλλά φαίνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του.

Ποια είναι η Ελιζαμπέτ Μπορν

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η 61χρονη Ελιζαμπέτ Μπορν είχε βρεθεί στη γαλλική κυβέρνηση Μακρόν με θητεία στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταφορών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιθυμούσε να είναι γυναίκα η επόμενη πρωθυπουργός που θα βρεθεί στο "Matignon”, την γαλλική πρωθυπουργική κατοικία.

"Φυσικά και ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει μια γυναίκα πρωθυπουργό να διορίσει στο Matignon. Αλλά δεν θα πρέπει να συνοψίσουμε την όλη πολιτική κατάσταση στην επιλογή πρωθυπουργού” είχε τονίσει ο Κλεμάν Μπον, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

"Βρίσκομαι στο πλάι του Εμανουέλ Μακρόν για 5 χρόνια τώρα και είμαι στη διάθεσή του, το γνωρίζει” απάντησε η Ελιζαμπέτ Μπορν σε σχετική ερώτηση από το γαλλικό ραδιόφωνο France Inter.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι ήδη από το 2017 που ο Εμανουέλ Μακρόν ήθελε να διορίσει γυναίκα πρωθυπουργό.

"Δεν θα διαλέξω πρωθυπουργό μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Θα διαλέξω τον πιο ικανό πρωθυπουργό που γίνεται, με την ελπίδα ότι θα είναι επίσης και γυναίκα” είχε δηλώσει τότε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για να διορίσει, τελικά τον δήμαρχο της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εάν η Ελιζαμπέτ Μπορν, τελικά, αναλάβει την πρωθυπουργία της Γαλλίας, θα είναι η δεύτερη σε αυτή τη θέση, μετά και την Εντίτ Κρεσόν, που διετέλεσε πρωθυπουργός επί προεδρίας του Λιονέλ Ζοσπέν, μεταξύ Μάη του 1991 και Απρίλη 1992.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου