Τρίτη 26 Απριλίου 2022

«Η Τουρκία στο πόδι των ΗΠΑ» και η επικίνδυνα προβλέψιμη Ελλάδα-Μάρκος Τρούλλης

 

Η Τουρκία «στο πόδι» των ΗΠΑ στην περιοχή, ως «τοποτηρητής» τους, είναι ένα σενάριο που εδώ και χρόνια απασχολεί. Αυτή τη περίοδο η υλοποίηση του, φαίνεται ότι προχωρά και ο Δρ Μάρκος Τρούλης ,συγγραφέας του βιβλίου «Τουρκική Στρατηγική στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία», εξηγεί με γεγονότα και στοιχεία την κατάσταση.

Η δήθεν απομονωμένη Τουρκία, δεν συμπεριλαμβάνεται απλώς στα σχέδια των ΗΠΑ, αλλά αποτελεί την πρώτη επιλογή της για το ρόλο του περιφερειακού τοποτηρητή. Το μόνο πρόβλημα, η λύση του οποίου βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, είναι η βαθμός αυτονομίας που η Άγκυρα επιδιώκει.

Ασφαλώς η συμπόρευση ΗΠΑ-Τουρκίας θα οδηγήσει στη διάσπαση της σχέσης Τουρκίας-Ρωσίας και αυτό θα έχει κόστος για την Τουρκία.

Και η Ελλάδα;

Ο κ.Τρούλλης επισημαίνει ότι κανένας δεν πρέπει να περιμένει κάποιον Μεσσία για να έρθει να βάλει τάξη. Τα κράτη που επηρεάζονται από τις εξελίξεις πρέπει να σπεύσουν για να προλάβουν ή να διαμορφώσουν εξελίξεις. Ότι δεν κάνει η Ελλάδα δηλαδή…

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ρόλο δυναμικό…Δεν μπορείς να περιμένεις καμία μεγάλη δύναμη να έρθει για να παίξει το ρόλο του δικαστή με όρους ηθικοπλαστικούς», λέει.

Ο κ.Τρούλλης τονίζει ότι «κάθε χώρα πρέπει να δημιουργεί σχέσεις «πελατειακές» όπου δίνεις για να πάρεις». Δηλώνει υπέρμαχος της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αλλά αναρωτιέται τι έχει πάρει η Ελλάδα απ ΄ αυτή τη σχέση. Προς το παρόν χάσαμε και το σχέδιο του EastMed. «Πήγαμε και συμφωνήσαμε χωρίς να διαπραγματευτούμε… Αυτή η στάση μας είναι άκρως προβληματική», υποστηρίζει ο κ.Τρούλλης.

Ο Δρ. Μάρκος Τρούλης διδάσκει Θεωρία Διεθνών Σχέσεων, Γεωπολιτική και Τουρκική Εξωτερική Πολιτική στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στις “Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές” στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στις “Ευρωπαϊκές Σπουδές” από το London School of Economics (LSE), ενώ η διδακτορική διατριβή του διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστου. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. υπήρξε Research Fellow του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών του Ισραήλ “BESA”, ενώ έχει ολοκληρώσει δύο μεταδιδακτορικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, λαμβάνοντας αριστείο από το Ι.Κ.Υ.. Είναι συγγραφέας επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και των βιβλίων “Αμερικανοτουρκικές Σχέσεις”, “Περί Τουρκίας” και “Τουρκική Στρατηγική στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία”, ενώ έχει συγγράψει μαζί με τον Καθηγητή Ιωάννη Μάζη το βιβλίο “Τουρκική Στρατηγική στη Λιβύη” και με τον Καθηγητή Ιωάννη Μάζη και τη Δρ. Ξανθίππη Δωματιώτη το βιβλίο “Νεορεαλιστική Προσέγγιση Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων και Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση”, το οποίο έχει μεταφραστεί και στην αγγλική.

Για το νέο του βιβλίο ο Δρ Ιωάννης Μάζης γράφει:

“Όντας αναμφιβόλως επίκαιρη, η μελέτη του Μάρκου Τρούλη αναδεικνύει τις καταβολές της τουρκικής στρατηγικής συμπεριφοράς με γνώμονα τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, μία γεωγραφική ζώνη άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν και το παρόν του τουρκικού εθνικισμού. Ιδιαιτέρως δε η σύνδεση της εν λόγω συλλογιστικής με στρατηγικά ζητήματα αιχμής, όπως η διεθνής και περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων και η ενεργειακή ασφάλεια, συνιστά σημαντικότατη συμβολή στον δημόσιο διάλογο και στην επιστημονική έρευνα περί των αιτίων και των αιτιατών της προκλειόμενης από την Τουρκία αποσταθεροποιήσεως των διακρατικών σχέσεων. Η ανάλυση με επίκεντρο τον νεοοθωμανισμό προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για κάθε αναγνώστη, ο οποίος ενδιαφέρεται να εμβαθύνει εις τα ζητήματα της σύγχρονης Τουρκίας και εις το ευρύτερο πλαίσιο χαράξεως της στρατηγικής της. Ο Μάρκος Τρούλης καταθέτει ένα πόνημα, το οποίο δεν θα έπρεπε να διαφύγει της προσοχής κάθε μελετητή των Διεθνών Σχέσεων, της Γεωπολιτικής και της Τουρκικής Γεωστρατηγικής”.


ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου