Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Η Γερμανία θα στείλει βαρέα αντιαεροπορικά στην Ουκρανία - ΗΠΑ: Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να ενισχύουμε το Κίεβο

 

Την παράδοση αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων Gepard στην Ουκρανία θα εγκρίνει η Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτή ενός από τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού τις οποίες επικαλείται το Reuters.
Ο Γιοχάνες Βόγκελ, των φιλελεύθερων Δημοκρατών, επιβεβαίωσε μια αναφορά στην καSueddeutsche Zeitung ότι η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ πρόκειται να προσφέρει τα όπλα στη συνάντηση της Τρίτης με τους συμμάχους στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την αποτυχία της κυβέρνησής του να παραδώσει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, δεσμεύτηκε την παράδοση αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων από γερμανικά στρατιωτικά αποθέματα, τα οποία ωστόσο περιέγραψε ως «αμυντικά όπλα».

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να «κινήσουν γη και ουρανό» προκειμένου να ενισχύσουν την Ουκρανία και να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.

«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία.

Την ώρα που η Ρωσία στοχεύει τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και της περιοχής του Ντονμπάς, «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Όστιν.

«Θα συνεχίσουμε να κινούμε γη και ουρανό ώστε να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός που μετέβη την Κυριακή στο Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από κοινού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Οι ΗΠΑ, που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, θέλουν να της «δώσουν το είδος της υποστήριξης, του πυροβολικού και των πυρομαχικών που θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στάδιο της μάχης», είχε διευκρινίσει ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Το Κίεβο ζητά κυρίως βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα άρματα μάχης ώστε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στις αχανείς πεδιάδες της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, όμως ο εξοπλισμός ρωσικής κατασκευής στον οποίο έχουν εκπαιδευθεί οι ουκρανικές δυνάμεις εξαντλείται.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου