Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Το ψευδοκράτος κερνά και η Τουρκία πίνει: Όταν το κατοχικό καθεστώς δίνει «άδεια» στην κατοχική δύναμη!

 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο εξ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, συνήθως είναι προπομπός κινήσεων της κατοχικής δύναμης. 

Κάποιες άλλες φορές οι δημόσιες τοποθετήσεις του γίνονται για να καταγράψουν τυχόν αντιδράσεις από τρίτους. Είναι ο άνθρωπος, γενικά, που μπορεί να εκπροσωπήσει τον Ερντογάν σε σημαντικές συναντήσεις και να εκφράζει αυτό που σκέφτεται. Ο Ιμπραχίμ Καλίν, λοιπόν,  υποστήριξε ότι η Τουρκία πήρε άδεια από την «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το κατοχικό καθεστώς, για τις γεωτρήσεις που προγραμματίζει να διεξάγει στην Κύπρο (στην Ανατολική Μεσόγειο). Σύμφωνα με το δελτίο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ( κλάδος τουρκικών θεμάτων), μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, ο Καλίν ανέφερε ότι απέστειλαν τα σχετικά έγγραφα στα Ηνωμένα Έθνη και ισχυρίστηκε ότι στερούνται οποιασδήποτε νομικής βάσης οι ισχυρισμοί της Κύπρου και της Ελλάδας ότι η Τουρκία εισέρχεται στα δικά τους εδάφη. Εννοεί προφανώς τις θαλάσσιες περιοχές τους.

Ο Καλίν ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν δίδει και πολλή σημασία στις διαμαρτυρίες και πρόσθεσε ότι το Ορούτς Ρέις και τα άλλα πλοία διεξήγαγαν έρευνες στην περιοχή στο παρελθόν και τις ίδιες έρευνες θα διεξάγει και το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν.

«Η 9η Αυγούστου καθορίστηκε ως η ημερομηνία έναρξης των γεωτρήσεων. Η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν από κοντά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», είπε ο Καλίν.

Το που θα πάει το γεωτρύπανο δεν είναι ακόμη γνωστό. Υπάρχουν διάφορα σενάρια ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας και την απόφαση θα τη λάβει ο Πρόεδρος της κατοχικής δύναμης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφέρθηκε σε «ίδιες έρευνες» στην περιοχή, χωρίς να είναι συγκεκριμένος.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία θεωρεί πως έχει και «δικαιώματα» και δεν δίνει σε κανένα λογαριασμό τι θα πράξει.

Η Άγκυρα αμφισβητεί και θεωρεί «δικά της» τα θαλασσοτεμάχια 4,5,6, 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, υπάρχει συμφωνία ψευδοκράτους με την εταιρεία ΤΡΑΟ από το 2011 και, σύμφωνα και με χάρτες που έχουν διαμορφωθεί από τουρκικής πλευράς, θα αφορούν τα θαλασσοτεμάχια 12, 8, 9, 13, 3, 2 και βορείως του 1. Αυτά, όπως ισχυρίζεται η κατοχική δύναμη, «ανήκουν» στο ψευδοκράτος.

Σε λίγες ημέρες θα γίνει γνωστό, που θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο. Θα είναι εντός της κυπριακής ΑΟΖ; Θα είναι δυτικά της Κύπρου ή νοτίως του Καστελορίζου; Όπου και να πάει, προφανώς και θα συνιστά παραβίαση. Εκτός κι εάν παραμείνει στη θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ https://www.apopseis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου