Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

O “Όλυμπος” καλεί το αεροπλανοφόρο Truman και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξεμπροστιάζει την Τουρκία

 

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζει την προώθηση της ενεργούς αμυντικής διπλωματίας τόσο με συνεχείς εκπαιδεύσεις όσο και με συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

 Σε Μεσόγειο και Ιόνιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τις ασκήσεις με φίλιες και σύμμαχες δυνάμεις, τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται απελπιστικά μόνη.

 Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η 336 μοίρα «Όλυμπος» της Πολεμικής Αεροπορίας από την 116 Πτέρυγα Μάχης, του Αράξου, απογείωσε 2 μαχητικά F-16 BLK 52+ Advanced τα οποία προχώρησαν με 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-18 από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN, σε αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) στο Ιόνιο Πέλαγος.

Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ στην ανακοίνωσή του, η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Με την Επιτετραμμένη των ΗΠΑ

Ταυτόχρονα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχίζει τον μαραθώνιο επαφών του για την ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών αλλά και την ενημέρωση γύρω από την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες, υποδέχθηκε στο γραφείο του την νέα Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα,Maria Olson.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ την συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων της, και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η συνεργασία θα παραμείνει εξαιρετική όπως είχε αναπτυχθεί και με τον προκάτοχό της David Βurger τονίζοντας την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο των  διμερών σχέσεων Ελλάδος και ΗΠΑ ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας σε εθνικό περιφερειακό επίπεδο μεταξύ άλλων λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεπειών της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Στην συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε τον ρόλο της Ελλάδος, η οποία προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και στην τήρηση των αρχών καλής γειτονίας, συνεισφέρει και με τις Ένοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής, στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις περισσότερες αραβικές χώρες και το Ισραήλ, στην συνεργασία με χώρες των Βαλκανίων στο πλαίσιο της Αστυνόμευσης του εναέριου χώρου τους (Air Policing), καθώς και την συνεργασία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, στο πλαίσιο  «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ», το οποίο ενισχύεται με το σχήμα «3+1» με την παρουσία των ΗΠΑ.

 Ακολούθως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές συναντήσεις  από την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τόνισε την σημασία της πρόσφατης επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] η οποία υλοποιείται με την διαρκή εκτέλεση κοινών δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο και την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων κυρίως μέσω της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην πρόσφατη Διμερή Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE 22» στην οποία φιλοξενήθηκαν στη Σούδα τα Μαχητικά Αεροσκάφη F-15E Fighting Eagle και για πρώτη φορά τα Μαχητικά Αεροσκάφη F-35 Lightning II.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου