Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Στη Λιόν της Γαλλίας έγινε ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η επιστημονική αυτή συνάντηση ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας έγκριτων πανεπιστημίων από την Ελλάδα και τη Γαλλία

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στη Λιόν ο Ελληνο-Γαλλικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Δευκαλίων», υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Η επιστημονική συνάντηση ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας έγκριτων πανεπιστημίων από την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Συμμετείχαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Λιόν (Université Lumière-Lyon-II), το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικών και Μεσογειακών Σπουδών (Maison de l’Orient et de la Méditerranée), το Πανεπιστήμιο Νίκαιας (Université Côte-d’Azur) και το Ερευνητικό Κέντρο για τη Μετανάστευση και την Κοινωνία (Unité de Recherche Migrations et Sociéte).

Μέσω διαδικτύου συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης. Στην ομιλία του τόνισε ότι «ο διωγμός, ο πόνος, οι αλησμόνητες πατρίδες και η προσφυγιά έχουν βάλει βαθιά τη σφραγίδα τους στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν συστατικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας και συνείδησης».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων βρήκαν καταφύγιο και μια νέα πατρίδα στη Γαλλία, που τους υποδέχτηκε, τους έτεινε φιλικά το χέρι και τους περιέθαλψε».

Τέλος, συνεχάρη τον «Δευκαλίωνα» για την πρωτοβουλία του, καθώς και για την 25ετή πολιτιστική του δράση στη Λιόν, διά της οποίας «συμβάλει στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά και προάγει τις διμερείς σχέσεις».

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου